Ψήφισμα ΟΗΕ: Περισσότερα δικαιώματα για την Παλαιστίνη

Μια πολύ σημαντική στιγμή για τον ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία το ψήφισμα, το οποίο παρέχει στην Παλαιστίνη, μια σειρά από δικαιώματα.

Το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, μιας και 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά και 25 απείχαν.

Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που ψήφισαν υπέρ, ενώ οι εννέα χώρες που ψήφισαν κατά είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Τσεχία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Μικρονησία, το Ναουρού, η Δημοκρατία του Παλάου και Παπούα Νέα Γουινέα.

Η έγκριση του ψηφίσματος δίνει στην Παλαιστίνη, περισσότερα δικαιώματα στον ΟΗΕ. 

Μέχρι σήμερα η Παλαιστίνη ήταν ένα κράτος χωρίς δικαίωμα συμμετοχής, που οι άλλοι αποφάσιζαν για εκείνο και ο αγώνας για την απόκτηση δικαιωμάτων, κρατάει εδώ και πολλά χρόνια.

Να τονιστεί, πως το εν λόγω ψήφισμα δεν προσφέρει στην Παλαιστίνη πλήρη ένταξη, αλλά περισσότερα δικαιώματα και προνόμια, στον ΟΗΕ.

Αυτό ενισχύσει το καθεστώς των Παλαιστίνιων στον ΟΗΕ και τους φέρνει πιο κοντά στην πλήρη ένταξη, μελλοντικά.

Το ψήφισμα όπως αναφέρθηκε δεν καθιστά την Παλαιστίνη πλήρες μέλος, ούτε της δίνει δικαίωμα ψήφου στη συνέλευση, καθώς και το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά την καθιστά ως υποψήφιο, προς ένταξη μέλος.

Η Παλαιστίνη επίσης, είναι ικανή να εγείρει διαδικαστικές προτάσεις, μεταξύ μιας σειράς δικαιωμάτων, που πλέον κατέχει.

Εικόνα της ψηφοφορίας

Leave a Comment