To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, είναι νόσος που παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο ευάλωτα στο να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους, που συνήθως δεν επηρεάζουν στον ίδιο βαθμό τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.
Ο HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή, όπως με το πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ, τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Ορισμένα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, τα δάκρυα, τα ούρα και ο ιδρώτας δεν μεταδίδουν τον HIV, εκτός και αν περιέχουν μικροποσότητες αίματος. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης από επαφή ενός βλεννογόνου με ένα σωματικό υγρό που περιέχει τον ιό, όπως αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά, προσπερματικά υγρά ή γάλα θηλασμού, ενός μολυσμένου ατόμου.
Η Παγκόσμια Ημέρα
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες, στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018).
Κάποτε, ο ιός του AIDS ήταν ταμπού, ενώ εμφανιζόταν κυρίως, σε ομοφυλόφιλους άντρες. Πλέον, δεν αντιμετωπίζεται και δε θα έπρεπε, να αντιμετωπίζεται έτσι. Η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να σώσει ζωές, μιας και με σωστή ιατρική αγωγή, μπορεί ένας ασθενής να ζήσει, πολλά χρόνια.