Ζαρούχλα: Το ορεινό θέρετρο της Αχαΐας

Η Ζαρούχλα αποτελεί ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας στην Ακράτα, ενώ ανήκει στα Κλουκινοχώρια.

Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Κράθης, πρόβουνου των Αροανίων, κοντά στα όρια με το Νομό Κορινθίας.

“Πνιγμένο” στα έλατα, τις καστανιές και τα πεύκα, το χωριό βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Τσιβλού και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 2, με 2,5 ώρες.

Ιστορικά, είναι άγνωστο πότε ακριβώς δημιουργήθηκε η Ζαρούχλα. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο ναοί, ένας του 12ου κι ένας του 13ου αιώνα που αποδεικνύει, πως το χωριό κατοικούνταν, επί Φραγκοκρατίας.

Σημαντική ήταν η συμβολή της περιοχής στην επανάσταση του 1821, ενώ από το 1835 μέχρι το 1912, αποτέλεσε, οικισμό του Δήμου Νωνάκριδος.

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν τα διάφορα πυργόσπιτα, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας ή αλλιώς Πύργος του Ασημάκη Φωτήλα, ο οποίος κατασκευάστηκε πιθανότατα τον 17ο αιώνα και είναι χτισμένος σε οχυρή θέση. Από το 1985 αποτελεί διατηρητέο μνημείο και πλέον, χρησιμοποιείται ως κατάλυμα.

Ο Πύργος της Ζαρούχλας

Επίσης, οι βυζαντινοί ναοί, όπως αυτοί της Αγίας Τριάδας, των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες με βυζαντινές τοιχογραφίες, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Πύργος Αγίας Τριάδας

Ο οικισμός της Ζαρούχλας αποτελεί ορεινό θέρετρο και διαθέτει αρκετούς ξενώνες και ταβέρνες, ενώ ενδείκνυται για αρκετές δραστηριότητες, στη γύρω περιοχή!

Leave a Comment