Χιονοχώρι: Το “Ζαγοροχώρι” του νομού Σερρών

Περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης και γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντά κανείς, το Χιονοχώρι.

Το όχι και τόσο γνωστό αυτό χωριό ανήκει στο νομό Σερρών και υπάγεται στη δημοτική κοινότητα, Οινουσών.

Το αξιοσημείωτο είναι πως αποτελεί ένα πλέον έρημο χωριό που κάθε καλοκαίρι “ξαναζωντανεύει” μέσα από εκδηλώσεις, για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Στην απογραφή του 2001 υπήρχαν 63 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ σε αυτήν του 2011, κανένας!

Τα περίπου 60 πέτρινα και καλά διατηρημένα σπίτια είναι αυτά που τραβούν τα βλέμματα και χαρίζουν στο τοπίο του χωριού, μια μοναδική αισθητική.

Το Χιονοχώρι βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Μενοίκιου και η θέση του επιτρέπει πανοραμική θέα της λίμνης Κερκίνης και του Παγγαίου Όρους.

Η ιστορία του ξεκινά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν άρχισε να κατοικείται από  Βλάχους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το Μενοίκιο, ως θερινό βοσκότοπο. Μετά το 1913 και την απελευθέρωση, ξεκίνησε να κατοικείται όλο και περισσότερο, με αποκορύφωμα, τη δεκαετία του 1950. Μετά το 1960 όμως και την ανάπτυξη των πόλεων, ο πληθυσμός άρχισε να μετακινείται στα αστικά κέντρα και το χωριό σταδιακά, ερήμωσε.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων στο κέντρο του χωριού, όπου πρόκειται για μια τρίκλητη βασιλική, του 19ου αιώνα. Στο εικονοστάσι έχουν ενσωματωθεί τμήματα από παλαιότερο τέμπλο, του 18ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολύ καλά διατηρημένο Ναό, με μεγάλη ιστορία, που ίσως να ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και το 1275μ.Χ.

Σημαντικό πάντως ρόλο στην αναβίωση του Χιονοχωρίου έχει διαδραματίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1977.

Τα στενά δρομάκια και η θέα των πέτρινων σπιτιών μαζί με την ηρεμία που προσφέρει ο τόπος, σίγουρα, θα σας εντυπωσιάσουν.

Χάρτες και πληροφορίες για μοναδικούς προορισμούς εντός Ελλάδας αλλά και εκτός, μόνο από το Travel Bookstore

https://mikk.ro/DaDn

Leave a Comment