Ταξιδεύουμε στον όμορφο Αφίωνα Κέρκυρας!

Ο Αφιώνας βρίσκεται στη βορειοδυτική Κέρκυρα και είναι χτισμένος σε ορεινό ακρωτήριο, σε απόσταση 37 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Το χωριό δυτικά έχει πανοραμική θέα το Ιόνιο Πέλαγος και τη βραχονησίδα Γραβιά, βορειοδυτικά τα Διαπόντια νησιά και νοτιοανατολικά τον όρμο του Αγίου Γεωργίου. Αποτελεί γνωστό τουριστικό προορισμό με παλιά αρχοντικά, χρωματιστά σπίτια και πέτρινα καλντερίμια, τα γνωστά καντούνια. Πρόκειται για παραθαλάσσιο χωριό με υψόμετρο τα 133 μέτρα, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 294 κατοίκους.

Ως οικισμός θεωρείται από τους παλιότερους της Κέρκυρας και σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά του στην τοπική ποικιλία σταφυλιών. Ενοριακή εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπατάρης, που χτίστηκε το 1636 και έχει πανηγύρι στις 24 Ιουνίου. Νοτιοδυτικά, σε πεζοπορική απόσταση περίπου 20 λεπτών, βρίσκεται η διπλή παραλία “Πόρτο Τιμόνι”, η οποία στην πραγματικότητα είναι δύο παραλίες που χωρίζονται μεταξύ τους, από μία στενή λωρίδα γης. Η παραλία έχει βραβευθεί μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης.

Η δυτική που ονομάζεται “Λιμνί” έχει γαλάζια νερά, ενώ η ανατολική στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, έχει πιο σκούρα νερά. Στη διαδρομή από το χωριό προς το “Πόρτο Τιμόνι”, υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών οχυρώσεων, τα οποία προστάτευαν το χωριό από πειρατικές επιδρομές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως η κάθε παραλία έχει διαφορετική θερμοκρασία, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κάνετε τη βουτιά σας και στις δύο πλευρές και να επιλέξετε!

Αν συνεχίσετε το ίδιο μονοπάτι προς το άκρο της χερσονήσου, θα συναντήσετε τη μικρή εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, οποία βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά. Ολόκληρη η άκρη της χερσονήσου ονομάζεται το «Κεφάλι του Μούργη», επειδή το σχήμα της θυμίζει  κεφάλι σκύλου.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η θέα του ηλιοβασιλέματος στο Ακρωτήρι.

Leave a Comment