Θεοφάνεια: Γιατί ρίχνουμε το Σταυρό στη θάλασσα;

Ο συμβολισμός ξεκίνησε από τη βάφτιση του Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό, από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, στα 30 του έτη. Δεν είναι γνωστό, πότε ακριβώς καθιερώθηκε σαν έθιμο.

Ο λόγος που ρίχνουμε το Σταυρό στη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό -σε μερικά χωριά ακόμη και σε συντριβάνι- δεν είναι άλλος, από τον καθαγιασμό των υδάτων. Η απομάκρυνση δηλαδή του κακού και η έλευση του καλού.

Κατά τον καθαγιασμό των νερών, το πιάσιμο του Σταυρού γίνεται από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες. Νεαροί κυρίως άντρες βουτούν στα παγωμένα νερά και όποιος καταφέρει να τον πιάσει πρώτος, θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός.

Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα και οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά, τρεις γουλιές έκαστος. Ο Μεγάλος Αγιασμός πραγματοποιείται στο Ναό τη μέρα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου.

Οι πιστοί συνηθίζουν να φεύγουν από την εκκλησία με ένα μπουκαλάκι Αγιασμού, το οποίο φυλούν όλο το χρόνο στο σπίτι τους και πίνουν όταν νιώθουν πως θέλουν να γιατρευτούν ψυχικά και σωματικά.

Τα Θεοφάνεια θεωρούνται μια από τις πιο σημαντικές και αρχαίες γιορτές της Ορθοδοξίας, ίσως η σπουδαιότερη μετά το Πάσχα.

Το όνομα των Θεοφανείων προήλθε από τη φωνή του Θεού ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που συνέβη σύμφωνα με τρεις, σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Τα έθιμα στη χώρα μας αυτή τη μέρα είναι πολλά και ποικίλουν ανά περιοχή. Μάλιστα το τελετουργικό αποκτά και μια πολιτική υπόσταση, αφού σύσσωμη η ηγεσία της χώρας συμμετέχει στον καθαγιασμό των υδάτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Leave a Comment