Η ψυχολογία ενός καρκινοπαθή

Η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί αληθινό σοκ τόσο για τον ασθενή, όσο και για τους οικείους του. Το άκουσμα και μόνο της λέξης είναι απολύτως λογικό να προκαλεί πανικό, αρνητικές σκέψεις, αλλά  να δημιουργεί και πολλές απορίες.

Η ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας αποκαλύπτει, ότι κατά προσέγγιση, ένας στους δύο ασθενείς με καρκίνο εκδηλώνει ψυχιατρικές επιπτώσεις, εξαιτίας της ασθένειάς του.
Από όσους εκδηλώνουν ψυχιατρική νοσηρότητα, περίπου το 70% αναπτύσσει συναισθηματικές διαταραχές του τύπου του αντιδραστικού άγχους και της αντιδραστικής κατάθλιψης. Μείζονα κατάθλιψη, εξάλλου, εκδηλώνει ποσοστό 10% – 15% των ασθενών, ενώ ανάλογο ποσοστό παρουσιάζει οργανικό ψυχοσύνδρομο.

Ένα από τα πιο περίεργα συναισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν στον ασθενή και στους οικείους του, είναι οι ενοχές.
Οι ασθενείς π.χ. που έχουν αναπτύξει καρκίνο σχετιζόμενο με το κάπνισμα, όπως καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα ή της ουροδόχου κύστεως, συχνά αισθάνονται ενοχές, επειδή κατά κάποιον τρόπο προκάλεσαν οι ίδιοι τον καρκίνο στον εαυτό τους. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα γι’ αυτούς, όταν οι γιατροί δίνουν έμφαση σε ερωτήσεις σχετιζόμενες με τη συνήθεια του καπνίσματος ή τους τονίζουν το βλαπτικό του ρόλο.
Αισθήματα ενοχών παρατηρούνται πολύ συχνά και σε γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επειδή αυτός οφείλεται σε ιούς που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και στους έφηβους ή νεαρούς ενήλικες, με καρκίνο του όρχεως.

Οι ψυχολογικές έρευνες έχουν κωδικοποιήσει πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τη λέξη «καρκίνος», όταν την ακούνε στην διάγνωση. Τέσσερις βασικές ερμηνείες μπορεί να δοθούν και κάθε προσωπικότητα μπορεί να αντιληφθεί τη διάγνωση σαν πρόκληση, απειλή, απώλεια, άρνηση. Σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο χαρακτήρας που έχει διαμορφώσει το άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά και η στήριξη που λαμβάνει από το οικείο περιβάλλον του.

Οι ασθενείς που βοηθιούνται να έχουν «μαχητικότητα» από τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπεία τους, αναπτύσσουν σπανιότερα αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, και άλλες δυσκολίες στην ψυχολογική προσαρμογή. Σε αυτό το βήμα η ψυχοθεραπεία, μπορεί να διαδραματίσει σωτήριο ρόλο.

Leave a Comment