Ταξίδι στη Μελιβοία Λάρισας

Η Μελιβοία είναι χωριό της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του νομού Λαρίσης. Απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Αγιάς. Ο πληθυσμός αγγίζει σχεδόν τους 550 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021) και το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυτός, διπλασιάζεται.

Το χωριό Μελιβοία και οι κάτοικοί του πέρασαν από αρκετά δεινά και δοκιμασίες κατά τα παλαιότερα χρόνια και για το λόγο αυτό το συναντούμε στην ιστορία, με την ονομασία “Αθάνατη”. Το 1920, μετονομάστηκε σε Μελιβοία.

Οι βασικές πηγές εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και ο τουρισμός. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως πολλοί Λαρισσαίοι αναζητούν εξοχικά στην εν λόγω περιοχή, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ανάπτυξής της.

Κάτι που αξίζει να δοκιμάσει κανείς βρισκόμενος στην περιοχή, είναι ένας περίπατος στο μονοπάτι Μελιβοίας – Βελίκας, όπου έχει οργανωθεί ως χώρος αναψυχής για τους επισκέπτες. Η βόλτα περιλαμβάνει ξύλινα γεφύρια, τον καταρράκτη της Σωτηρίτσας και πέτρινες βρύσες.

Καταρράκτης Σωτηρίτσας
Καταρράκτης Σωτηρίτσας

Αξιοθέατο αποτελούν και οι εκκλησίες του χωριού, βυζαντινές και σύγχρονες, όπως ο ναός του Προφήτη Ηλία, της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Αγίας Παρασκευής κ.ά.

Προφήτης Ηλίας

Εννοείται πως στο χωριό μπορεί να απολαύσει κανείς φαγητό και καφέ, σε όμορφα πέτρινα και παραδοσιακά μαγαζιά!

Leave a Comment