Πράγα: Μια παραμυθένια πόλη

Η Πράγα είναι μια πόλη, που φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός όμορφου παραμυθιού. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, έχει διατηρήσει το μεσαιωνικό χαρακτήρα της και αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Αξιοθέατα

Η Πράγα στο σύνολό της αποτελείται, από εντυπωσιακά σοκάκια και πλατείες. Χαρακτηριστική είναι η πλατεία της Παλιάς Πόλης, στην οποία βρίσκεται το Δημαρχείο της Πράγας, το διάσημο Αστρονομικό ρολόι και ο ναός της Παναγίας του Τυν, με τα χαρακτηριστικά δίδυμα καμπαναριά. Αξιοσημείωτη είναι και μια επίσκεψη στην πλατεία Βέντσεσλας, που αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης, με τη μεγάλη λεωφόρο που καταλήγει στο επιβλητικό Εθνικό Μουσείο. Στη συνέχεια, διασχίζοντας τη Γέφυρα του Καρόλου, που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Πράγας, περνάμε στην άλλη όχθη του ποταμού Μολδάβα, στη γραφική συνοικία Μάλα Στράνα, που βρίσκεται στη σκιά του εντυπωσιακού κάστρου της Πράγας. Στο Κάστρο της Πράγας συναντάμε μεταξύ άλλων τον επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, ναό του Αγίου Βίτου.

Δραστηριότητες

Μια μοναδική εμπειρία που δε θα συναντήσει κανείς πουθενά αλλού, είναι μια παράσταση «μαύρου θεάτρου». Το Μαύρο Θέατρο είναι μια ιδιαίτερη τεχνική, όπου τόσο η σκηνή, όσο και οι ηθοποιοί είναι ντυμένοι στα μαύρα και δημιουργούν παίζοντας με το φως. Στην Πράγα υπάρχουν περίπου 10 θέατρα με το εισιτήριο να κοστίζει 20 – 25 ευρώ. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η νυχτερινή ξενάγηση στα σοκάκια της πόλης, όπου μια ξεναγός ντυμένη με ρούχα μάγισσας, διηγείται τους αστικούς μύθους της πόλης, ενώ ανα διαστήματα εμφανίζονται ηθοποιοί ντυμένοι με μεσαιωνικές ενδυμασίες. Από τα πιο σημαντικά μουσεία είναι το Μουσείο των Βασανιστηρίων και το Μουσείο Μαντάμ Τισό, που αποτελεί μια μικρογραφία του αντίστιχου του Λονδίνου. Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να επιλέξει μια ξενάγηση μέσω κρουαζιέρας, όπου η διήγηση της ιστορίας της πόλης, γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου στα 10 – 15 ευρώ.

Φαγητό

Η τσέχικη κουζίνα βασίζεται κυρίως στο κρέας, που συνοδεύεται με κρέμες, knedliky (ζύμη στον ατμό), γαρνιτούρες με πατάτες και ρύζι, μαζί με κάποια βαριά σάλτσα και λαχανικά ή λάχανο τουρσί. Επιπλέον, η Τσεχία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μπύρας, με εξαιρετική ποιότητα και οικονομικές τιμές. Μερικές από τις μπύρες που παράγονται στην περιοχή είναι οι Pilsner, Krusovice, Kozel, Staropramen. Τέλος, χαρακτηριστικό είναι το γλυκό του Δούναβη με την έντονη μυρωδιά και γεύση κανέλας και ζάχαρης, όπου μπορεί κανείς να το βρει στην πλατεία της πόλης.

Διαμονή

Στην Πράγα υπάρχουν αρκετά καταλύματα και ξενοδοχεία, που ικανοποιούν τις επιθυμίες κάθε ταξιδιώτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ξενοδοχείο La Fenice, που βρίσκεται 15 λεπτά από την πλατεία Wenceslas και σε μικρή απόσταση από τη στάση του τραμ. To Ariston Hotel, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Πράγας, ενώ ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός απέχει μόλις 5 λεπτά. Η Boutique πανσιόν Dahlia Inn, είναι φημισμένη για τις οικονομικές τιμές της, το μοντέρνο design της, αλλά και την προνομιακή της θέση στο κέντρο της πόλης.

Αγορές

Όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, έτσι και η Πράγα, είναι γεμάτη με τουριστικά μαγαζιά, όπου μπορεί κανείς να βρει σουβενίρ, ξύλινες μαριονέτες και ρούχα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κρύσταλλα Βοημίας, τα οποία παράγονται εκεί. Οι πωλητές είναι αρκετά φιλικοί και εξυπηρετικοί, ενώ αρκετοί γνωρίζουν ελληνικές λέξεις και τους αρέσει να επικοινωνούν με Έλληνες τουρίστες.

Tips

Το νόμισμα της Πράγας είναι η κορώνα. Είναι προτιμότερο να ανταλλάσεται το νόμισμα στα ανταλλακτήρια της πόλης, καθώς υπάρχουν καλύτερες ισοτιμίες απ’ ότι στην τράπεζα ή το αεροδρόμιο. Το τραμ είναι βολικός τρόπος μετακίνησης και λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο (βασικές γραμμές).

Από Τσιάκου Χρύσα

Leave a Comment