Πόλεμος Ουκρανία : “Βίαιη” προσάρτηση τεσσάρων περιοχών από τη Ρωσία

Τέσσερις περιοχές ετοιμάζεται να προσαρτήσει η Ρωσία στα εδάφη της, μετά τα παράνομα και ψευδή δημοψηφίσματα -όπως τα χαρακτήρισε η Δύση- στα οποία προέβη ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, είναι οι τέσσερις πόλεις που “κατέλαβε” η Ρωσία και πρόκειται για την πιο ιστορική και βίαιη προσάρτηση εδαφών στην Ευρώπη, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκταση των περιοχών αυτών στο σύνολό τους αγγίζει το 15% της Ουκρανίας και ο πληθυσμός τους φτάνει περίπου, τα τέσσερα εκατομμύρια.

Κάτι τέτοιο πρόκειται να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο σκηνικό στο ήδη τεταμένο κλίμα του πολέμου, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση. Παρόλο που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, το περιβάλλον του και στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης διαμηνύουν, πως είναι διατεθειμένοι να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα, αν η Ρωσία υπογράψει τη συνθήκη της προσάρτησης την εδαφών.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, καθώς αν όντως προχωρήσει στην ακραία αυτή κίνηση, θα πρέπει να είναι έτοιμη να διεκδικήσει και στρατιωτικά τις τέσσερις πόλεις, που φυσικά θα επιδιώξει να πάρει πίσω η Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη Ρωσία, μιας και ο πόλεμος δεν πήρε την επιδιωκόμενη τροπή και ο ρωσικός στρατός έχει ήδη δεχθεί, ισχυρό πλήγμα.

Όπως αναφέρουν πηγές της Ρωσίας, ο Πούτιν δε θα πραγματοποιήσει κάποιο επίσημο διάγγελμα, αλλά μια ομιλία, όπου θα ανακοινωθεί η προσάρτηση των περιοχών.

Οι κυρώσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.

Πάντως όσο η Ρωσία τεντώνει το σχοινί, άλλο τόσο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, πως πριν τη Σύνοδο και μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινώσει τα νέα, σκληρά μέτρα, ενάντια στη Ρωσία και αναμένεται πως κάποια από αυτά θα περιλαμβάνουν πλαφόν στην τιμή πώλησης του πετρελαίου, εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από τη Ρωσία, αλλά και στην πώληση τεχνολογικών μέσων, που ίσως ενισχύσουν το ρωσικό στρατό.

Σε αυτό συνέβαλε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η ενδεχόμενη προσάρτηση της Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ και η επαναφορά των απειλών περί χρήσης πυρηνικών μέσων, από πλευράς της Ρωσίας.