Γαναδιό: Το πέτρινο στολίδι του δήμου Κόνιτσας

Το Γαναδιό αποτελεί χωριό των Ιωαννίνων και ανήκει στο δήμο Κόνιτσας. Χτισμένο σε υψόμετρο 890 μέτρων στις υπώρειες του Σμόλικα, και στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, κατέχει επάξια τη θέση, ενός εκ των πιο εντυπωσιακών γραφικών χωριών του νομού. Το 1979 άλλωστε, ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός.

Σαν χωριό εκπέμπει κάτι το αριστοκρατικό και αυτό που υπερισχύει στην αρχιτεκτονική του είναι η πέτρα και κατόπιν το ξύλο. Σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του χωριού διαδραμάτισαν ντόπιοι, που επισκεπτόμενοι το εξωτερικό για δουλειά, επένδυσαν μέρος των χρημάτων τους, στο Γαναδιό.

Σημαντικά κτίρια του χωριού αποτελούν το Παρθεναγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, ο Ξενώνας και η εκκλησιά των Ταξιαρχών, ενώ τα σπίτια είναι διώροφα ή τριώροφα, με τον κάτω όροφο κατά τα παλαιά χρόνια, να χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος. Εντυπωσιακός είναι και ο πλάτανος στη μέση του χωριού, με περίμετρο σχεδόν, τα έξι μέτρα.

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό προέκυψε, από τη συνένωση μικρότερων οικισμών. Μια επιδημία ευλογιάς γύρω στο 1800, θα αναγκάσει τους κατοίκους να μεταφερθούν νοτιότερα και να δημιουργηθούν έτσι, τρεις ξεχωριστοί οικισμοί, το Γαναδιό, η Μεσαριά και το Μοναστήρι. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό έπαιξε σπουδαίο ρόλο, μιας και αποτέλεσε έδρα δικαστών και φοροεισπρακτόρων, ενώ υπήρξε μαζί με τη Βούρμπιανη, ήταν το μοναδικό χωριό, που διέθετε Σχολαρχείο.

Η βασική ενασχόληση των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, καθώς και η τέχνη της πέτρας. Το Γαναδιό φημιζόταν για το σιτάρι και το κρασί του.

Οι κάτοικοι που ζούνε στο χωριό είναι ελάχιστοι, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι όμως και ειδικά την περίοδο του 15αύγουστου όπου γίνεται και το πανηγύρι, το χωριό γεμίζει με κόσμο.

Αν θες κι εσύ τις καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων για όλα τα γούστα και όλα τα budgets, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το ekdromi.gr :

https://mikk.ro/DZpN

Μετάτρεψε την ταξιδιωτική σου εμπειρία στην Ελλάδα σε κάτι αξέχαστο, με τις καλύτερες προσφορές!

Leave a Comment