Πάσχα στη Βοβούσα Ιωαννίνων˸ Ένα χωριό χωρισμένο στα δύο

Η Βοβούσα είναι χωριό των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα του Ανατολικού Ζαγορίου. Απέχει περίπου 77 χιλιόμετρα από την  πόλη, ενώ το υψόμετρό του φτάνει τα 1.000 μέτρα.

Παλιότερα ήταν γνωστό και με τη βλάχικη ονομασία του, δηλαδή ως Μπαϊεάσα. Το χωριό πέρασε από αρκετά δεινά τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση, όσο και κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. Οι τότε ασχολίες των κατοίκων ήταν το εμπόριο, η κτηνοτροφία και οι μεταφορές.

Η Βοβούσα σύμφωνα με την παράδοση προέκυψε από την συνένωση τεσσάρων, μικρών χωριών. Το 1814, η κωμόπολη όπως θεωρούνταν -μιας και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα Ζαγοροχώρια- λεηλατήθηκε από τον Αλή Πασά. Ούτε τα χρόνια που ακολούθησαν όμως ήταν εύκολα, μιας και χαρακτηρίστηκαν από ληστρικές επιδρομές, ενώ λεηλατήθηκε και πάλι από τα σουλτανικά στρατεύματα, το 1829. Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του πληθυσμού και μετακίνησή του, σε άλλες περιοχές.

Το πιο χαρακτηριστικό ίσως αξιοθέατο της Βοβούσας είναι το μονότοξο γεφύρι, που ουσιαστικά χωρίζει το χωριό στα δύο. Μοιάζει να αποτελείται από δύο συνοικίες, ενώ ο ποταμός που το διασχίζει είναι ο Αώος, γύρω από τον οποίο είναι σχηματισμένοι οικότοποι, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το πέτρινο γεφύρι χτίστηκε το 1748 κι έχει αναγνωριστεί ως νεότερο, αρχαιολογικό μνημείο. Κάτω από το γεφύρι σχηματίζεται μία φυσική πισίνα, που επιτρέπει ακόμη και βουτιές, κατά τους θερινούς βέβαια μήνες, μιας και τα νερά των ποταμών, φημίζονται για το κρύο.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι επίσης ο ναός της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. το χωριό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το βλάχικο στοιχείο, με τους κατοίκους να διατηρούν τη διάλεκτο και τα βλάχικα έθιμα.

Η Βοβούσα αποτελεί ιδανικό προορισμό όλους τους μήνες του έτους και κατάλληλο μέρος για τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές.

Leave a Comment