Ορκίστηκε χθες η νέα Βουλή – Θυροκολλήθηκε σήμερα η διάλυση

Ορκίστηκε χθες Κυριακή 28-05 η νέα Βουλή, οι βουλευτές δηλαδή που προέκυψαν από την εκλογική αναμέτρηση, της 21ης Μαΐου.

Αν και η θητεία διήρκεσε μόλις μία ημέρα, το κλίμα ήταν ευχάριστο κι αισιόδοξο. Η τελετή της ορκωμοσίας ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα, αλλά οι περισσότεροι εκ των βουλευτών έφτασαν στη Βουλή, αρκετά νωρίτερα.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά. Ο όρκος που δόθηκε ήταν θρησκευτικός, πολιτικός, ενώ τέσσερις εκ των εκλεγέντων, ορκίστηκαν στο κοράνι.

106 είναι οι νέοι βουλευτές, αυτοί που εκλέχθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά, ενώ στο σύνολο των 300, 71, είναι γυναίκες.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της ορκωμοσίας

Πηγή βίντεο Hellenic Parliament TV

Σήμερα το πρωί η νέα Βουλή εξέλεξε πρόεδρο και αντιπροέδρους, σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα και ξεκίνησε στις 10.30 π.μ.

Ο κ. Τασούλας από τη Νέα Δημοκρατία, εκλέχθηκε πρόεδρος, με 270 ψήφους.

Νωρίτερα, γύρω στις 4 μ.μ θυροκολλήθηκε στην είσοδο της Βουλής το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της και προκήρυξη των εκλογών, στις 25 Ιουνίου.

Η νέα σύνθεση που θα προκύψει από τη δεύτερη κάλπη θα ορκιστεί, στις 3 Ιουλίου.

Επίσημα λοιπόν μπήκαμε σε ρυθμούς, άλλης μίας προεκλογικής περιόδου, με τα επιτελεία των κομμάτων να ξεκινούν από αύριο κιόλας περιοδείες, σε ολόκληρη τη χώρα.

Leave a Comment