Οι ομορφιές στη Σκήτη Λάρισας

Η Σκήτη αποτελεί ένα ημιορεινό χωριό του νομού Λάρισας και ανήκει στο δήμο Αγιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Γι΄αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε δελεαστικό, τουριστικό προορισμό.

Η γνωστή παραλία του Αγιόκαμπου απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό, ενώ η πόλη της Λάρισας, γύρω στα 47 χιλιόμετρα.

Η βασική ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς, καστανιάς, μήλων, η κτηνοτροφία, η αλιεία, αλλά και ο τουρισμός, μιας και στο χωριό μπορεί κανείς να συναντήσει καταλύματα και χώρους εστίασης.

Βασικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η πηγή Μπουρμπουλήθρα, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Σκήτη, ένα μέρος με πλούσια βλάστηση, νότια του οποίου βρίσκονται τα ερείπια των τειχών, της αρχαίας Μελιβοίας.

Ρέμα Μπουρμπουλήθρας

Το Κάστρο που προσφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή και απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό, αλλά και η τοποθεσία Σημαία, είναι επίσης μέρη, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Κάστρο Σκήτης

Το δάσος του Μαυροβουνίου, με ζώα και διάφορα είδη δέντρων, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura το 2000 και πρόκειται για ένα σημείο όπου μπορεί κανείς να κάνει ποδηλασία, περίπατο και άλλες δραστηριότητες. Στους πρόποδες του Κισσάβου στο Μαυροβούνι, είναι χτισμένη και η Σκήτη. Όμορφη εξόρμηση αποτελεί και μια βόλτα στο δάσος του Πολυδενδρίου, ενώ η επίσκεψη στη λίμνη της Σκήτης, είναι ένα όμορφο περιπατητικό ταξίδι, το οποίο δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα, να δει, τον Προφήτη Ηλία και το παλιό Πυροφυλάκιο. 

Δασός Πολυδενδρίου
Βασιλικές Πηγές Πολυδενδρίου


Αν λάβει κανείς υπόψη την ονομασία του χωριού θα διαπιστώσει, πως μάλλον στην ευρύτερη περιοχή, ασκήτευαν μοναχοί. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τα δύο ασκηταριά των Αγίων Αναργύρων, ένα από τα μοναστήρια του “όρους των Κελλίων”, που βρίσκονται 1 χιλιόμετρο, βορειοδυτικά της Σκήτης κι έχουν αγιογραφηθεί, ανάμεσα στον 12ο και τον 16ο αιώνα μ.Χ.

Τέλος, πάνω από την πλατεία του χωριού βρίσκεται το σχολείο, που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο, με αντικείμενα παλιάς εποχής και πλούσιο, φωτογραφικό υλικό.

Leave a Comment