Μιχάλης Κατρίνης – ΠΑΣΟΚ: Δε συμβιβάζομαι με την ιδέα ενός μικρομεσαίου κόμματος

Κ. Κατρίνη, οι ευρωεκλογές βρήκαν το ΠΑΣΟΚ “μουδιασμένο” και σε φάση ανασυγκρότησης. Όπως έχετε αναφέρει, πρόκειται για ένα κόμμα ικανό να κυβερνήσει και να δώσει λύσεις, στα προβλήματα των πολιτών. Θεωρείτε πως τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος -πάντα σε σχέση με τις επιδιώξεις της παράταξης – οφείλονται στην ηγεσία ή οι πολίτες θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα στο κόμμα;

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σε φάση κατάρρευσης εδώ και καιρό. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από το 2023, όταν στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου έφτασε στο 20% και μετά του Ιουνίου, στο 17,8%, ενώ στις ευρωεκλογές έπεσε κάτω από το 15%, την ίδια στιγμή, που είχαμε και την κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία από το 41% έφτασε στο 28%.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε εναλλακτικό και ισχυρό πόλο εξουσίας, να αξιοποιήσει τις συνθήκες εκλογικής κατάρρευσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κατέδειξε, τη βαθιά κρίση, του πολιτικού συστήματος.

Είναι ένα αποτέλεσμα απόρριψης, αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος. Μέσα σε ένα χρόνο η Νέα Δημοκρατία έχασε 1.100.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ 400.000 και εμείς χάσαμε, 100.000 και πλέον.

Υπάρχει κανείς, που διαφωνεί με όλα αυτά; Υπάρχει κανείς που δε βλέπει, ότι η χώρα βρίσκεται, σε ένα πολιτικό αδιέξοδο;

Υπάρχει κανείς που δεν αντιλαμβάνεται, ότι ο αριθμός–ρεκόρ της αποχής, δεν είναι αδιαφορία των πολιτών, αλλά πράξη αποδοκιμασίας απέναντι, στο πολιτικό σύστημα και τις επιλογές, που αυτό προσφέρει στους πολίτες;

Και κυρίως, υπάρχει κανείς που δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δημιουργηθεί μια Μεγάλη Παράταξη, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας, με νέα και αξιόπιστα πρόσωπα;

Εγώ για αυτή τη Μεγάλη Παράταξη μιλάω και αγωνίζομαι.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Αρείου Πάγου, σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών;

Όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη εξέλιξη, έκανα μια δήλωση που μία πρόταση της τα λέει όλα: Οι υποκλοπές στο αρχείο, το Κράτος Δικαίου στο απόσπασμα.

Η κυβέρνηση έχει, από την πρώτη στιγμή, επιλέξει τη συγκάλυψη. Ο χειρισμός της υπόθεσης όμως από τη Δικαιοσύνη, δημιουργεί όχι μόνο προβληματισμό, αλλά και νέα ερωτηματικά.

-27 άτομα παρακολουθούνται και από το Predator και την ΕΥΠ. Και το θεωρούν κάποιοι σύμπτωση…

-Οι στόχοι του Predator δεν κλήθηκαν για κατάθεση, ούτε τα κινητά τους ελέγχθηκαν.

-Η Intellexa είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, από τον Μάρτιο του 2020.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στις 16/12/2021 τρεις υπάλληλοι της εταιρείας, πήγαν σε γραφείο που διατηρούσε στο Μαρούσι και αφαίρεσαν servers και άλλο εξοπλισμό. Και οι υπάλληλοι αυτοί δεν εξετάστηκαν, δεν έγινε έρευνα.

-Μετά από 2 χρόνια, που δεν είχε γίνει τίποτα, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από δύο πραγματογνώμονες, που όρισε ο ίδιος, τη συλλογή στοιχείων από την ΕΥΠ. Ούτε στην ΑΔΑΕ απευθύνθηκε, ούτε σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

-Δεν έγινε έρευνα, ούτε στην εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό, ούτε στις συναλλαγές της, οικονομικές και μη. Αντίθετα, της δόθηκε χρόνος για να εξαφανίσει στοιχεία.

-Η Βουλή χρησιμοποιήθηκε ως πλυντήριο από την κυβερνητική πλειοψηφία, για να εμποδίσει την έρευνα, να αποδυναμώσει την ΑΔΑΕ, να εμποδίσει ακόμα και την ενημέρωση για το πόρισμα.

Η κυβέρνηση πιστεύει, κατά το κοινώς λεγόμενο, ότι “καθάρισε”. Υπάρχουν όμως κοινοβουλευτικές διαδικασίες, υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν μέσω της Δικαιοσύνης  και υπάρχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που πρέπει ν’ ασχοληθούν, με αυτές τις μεθοδεύσεις.

Γνωρίζοντας κι εσείς τα προβλήματα της ελληνικής επαρχίας, σχολιάσατε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, που έχασαν τα ζώα τους λόγω της πανώλης. Θέσατε μάλιστα ερώτημα στον αρμόδιο βουλευτή κ. Τσιάρα, ζητώντας του δεσμεύσεις, από πλευράς της κυβέρνησης. Ποιες είναι αυτές;

Οι δεσμεύσεις αφορούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και δράσεις και ποσά, ζητήματα που η κυβέρνηση πάντα αποφεύγει και δε δίνει ποτέ απαντήσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι, είναι τεράστια.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους αγρότες, στην τύχη τους.

Αποτελεί τιμή για μένα το γεγονός  ό,τι ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέρχομαι από την Ελληνική Περιφέρεια, την ξεχασμένη ελληνική επαρχία.

Σήμερα έχουμε ένα Αθηνοκεντρικό Κράτος που διαχειρίζεται όλους τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, περιθωριοποιεί την ελληνική περιφέρεια, την έχει οδηγήσει σε ερήμωση. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Ισόρροπης Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ακούω πολλούς να μιλάνε για το δημογραφικό. Ας έχουν υπόψη τους, ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού συνδέεται με το ζωντάνεμα της ελληνικής επαρχίας και την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.

Στρατηγικές επιλογές μιας πολιτικής αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα, πρέπει να είναι:

-Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

-Φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

-Τοπικά σχέδια διατροφικής επάρκειας, συνδεδεμένα με χρηματοδοτικά προγράμματα και ενισχύσεις.

-Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις και νέο πλαίσιο ρύθμιση οφειλών.

-Clusters συνεργασιών ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί πολλές φορές, στο πρόβλημα της ακρίβειας. Σε περίπτωση εκλογής σας στην κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας, με ποιες θέσεις θα βρει η επόμενη μέρα το κόμμα σας, πάνω σε καίρια ζητήματα, όπως η στέγαση και η ενεργειακή κρίση;

Η κυβέρνηση βαφτίζει ως ευρωπαϊκό πρόβλημα τις τιμές στο ρεύμα, όταν έχουμε τριπλάσιες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά σε σχέση με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και υπερδιπλάσιες, σε σχέση με τη Γερμανία.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι για τον κ. Μητσοτάκη και η ακρίβεια, όταν η Ελλάδα έχει διπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα. από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, όταν στην Ισπανία αποδείχθηκε, ότι η μείωση, πέρασε τελικά στις τιμές των προϊόντων, που αγοράζουν οι πολίτες.

Γιατί δεν το κάνει; Γιατί χρησιμοποιεί την ακρίβεια, προκειμένου να έχει φορολογικά έσοδα, λόγω του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή φορολογικά έσοδα από την ανάπτυξη, το εισόδημα, τον περιορισμό και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν πείθει κανέναν. Και αποδεικνύει, ότι το πρόβλημα για τη χώρα είναι πλέον ο ίδιος και η κυβέρνηση του.

Στην καρτελοποιημένη οικονομία που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχουν κερδοσκόποι, μονοπώλια και ολιγοπώλια, αισχροκέρδεια, απληστία, αλλά δεν υπάρχουν έλεγχοι, πραγματικός και ελεύθερος ανταγωνισμός που οδηγεί σε μείωση των τιμών. Και κυρίως, δεν υπάρχει κυβέρνηση, που θα παρέμβει αποφασιστικά, θα βάλει κανόνες και θα στηρίξει τους πολίτες.

Αυτό, πρέπει να αλλάξει.

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της παράταξης, με ποιο κριτήριο θα τους συμβουλεύατε να αποφασίσουν, στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές; Επίσης, ένα θέμα που απασχολεί τους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, είναι το ενδεχόμενο διάσπασης και διχασμού. Έχετε κάνει λόγο για ομόνοια την επόμενη μέρα. Μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη αυτό;

Δεν φοβάμαι για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που με φοβίζει, είναι να συνηθίσουμε, ως πολιτικός χώρος, σε ποσοστά της τάξης του 13 και του 15%.

Να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα, που θα παλεύει για τη δεύτερη θέση ή θα χρησιμεύει ως μικρός κυβερνητικός εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και αν η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, έρχεται σε αντίθεση με τον πυρήνα των ιδεών και των αξιών μας.

Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ έχω κάνει ξεκάθαρα, δύο πράγματα:

1ον) Ότι δε συμβιβάζομαι, ούτε είμαι διατεθειμένος να συνηθίσω στην ιδέα ενός ΠΑΣΟΚ, που θα είναι ένα μικρομεσαίο κόμμα της τάξης του 13 ή του 15% ή θα παλεύει κάθε φορά, να βγει δεύτερο ή τρίτο.

2ον) Ότι ελπίδα και προοπτική μπορεί να υπάρχει μόνο, με μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που θα είναι ικανή να κυβερνήσει, θα είναι κόμμα εξουσίας και όχι μικρομεσαίο κόμμα και θα συνιστά πραγματική απειλή για τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτά τα δύο σημεία πιστεύω, ότι διαφοροποιούν την υποψηφιότητα μου σε σχέση με άλλες υποψηφιότητες. Και το κυριότερο, αυτά τα δύο σημεία είναι για μένα αδιαπραγμάτευτα.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αποδοκίμασε τον κ.Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, αναζητά μια μεγάλη, αξιόπιστη δημοκρατική παράταξη, που θα είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Κόμματα διαμαρτυρίας, κόμματα καταγραφής, κόμματα που υπάρχουν για να συντηρούν ένα μικρόκοσμο κομματικής γραφειοκρατίας, αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες.

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο νομό Ηλείας και υποψήφιο Πρόεδρο του κόμματος

Leave a Comment