Μαργαρίτες Ρεθύμνου˸ Το χωριό που “ανθίζει” στους πρόποδες του Ψηλορείτη και προσφέρει ένα πολύχρωμο σκηνικό

Οι Μαργαρίτες είναι έδρα του δημοτικού διαμερίσματος Μαργαριτών του Δήμου Μυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 300 μέτρων. 

Το 1669 με την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς, το χωριό παραχωρήθηκε στον πορθητή του Χάνδακα Κιοπρουλή Αχμέτ Πασά. Υπήρξε έδρα της επαρχίας Μυλοποτάμου κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Κατά την εκπνοή του αγώνα για την ανεξαρτησία (1829-30), οι Μαργαρίτες έγιναν έδρα του Κρητικού Συμβουλίου.

Κατά τη Βενετοκρατία ήταν σημαντικό χωριό με πολλά αρχοντικά μέγαρα, με ωραία θυρώματα. Υπήρξε έδρα της επανάστασης των Καλλέργη – Πρικοσιρίδη (1333) κατά των Βενετών. Μετά την καταστολή της επανάστασης οι Βενετοί έκαψαν ολοσχερώς το χωριό. Στις βενετικές πηγές αναφέρεται ως Magarites, Magharites και Margarites.

Οι Μαργαρίτες βρίσκονται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη. Ο πολιτιστικός πλούτος, το ευχάριστο κλίμα, η εύφορη και πλούσια γη, συνθέτουν το ψηφιδωτό της μακραίωνης ιστορίας τους, καθώς ο οικισμός άκμαζε ήδη από το τέλος του Βυζαντίου και την αρχή της Ενετοκρατίας.

Η τέχνη του πηλού που σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, συνδέεται με τον πλούτο κοιτασμάτων αργιλοχώματος στην περιοχή και είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του, αναδεικνύοντας τις Μαργαρίτες μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων κεραμικής στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 16 εργαστήρια- εκθέσεις κεραμικής, ασχολούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.

Στο Μουσείο Κεραμικής στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών, που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.

Υπάρχουν και όμορφα αξιοθέατα, όπως η αναπαλαιωμένη Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών, που στέκει αγέρωχη από τον 16ο αιώνα. Ενδιαφέρον έχουν κι άλλες εκκλησίες στις Μαργαρίτες, όπως ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος με το πέτρινο τέμπλο, η παλαιότερη εκκλησία όλων. Στον αυλόγυρό του είναι θαμμένοι νεκροί του Αρκαδίου.

Έξω από τις Μαργαρίτες βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία ολόκληρου του νομού Ρεθύμνου, ο υστερό -μινωικός θολωτός τάφος, που χρονολογείται απ’ το 1350 π.Χ. και στον οποίο ανακαλύφθηκαν τα οστά τεσσάρων ενηλίκων και δύο παιδιών.

Leave a Comment