Κορφοβούνι : Ένας παράδεισος κοντά στην Άρτα

Το Κορφοβούνι είναι ένα ημιορεινό χωριό της δημοτικής ενότητας Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων, με υψόμετρο 571 μέτρα και απόσταση από την πόλη της Άρτας, γύρω στα 15 χιλιόμετρα. Μέχρι το 2010 και σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστρια, το Κορφοβούνι ήταν τοπική κοινότητα του δήμου Βλαχέρνας και αποτελούνταν από τους οικισμούς Έλατος, Ρουμάνια, Κορφοβούνι, Δάφνη, Δρυώνα. Με το σχέδιο όμως Καλλικράτη το Κορφοβούνι ανήκει στο διευρυμένο δήμο Αρταίων. Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 του οικισμού του Κορφοβουνίου, ανέρχεται στους 158, σημαντική πτώση σε σχέση με την απογραφή του 2001, όπου ο πληθυσμός ήταν 291 κάτοικοι.

Το χωριό στην αρχαιότητα λεγόταν Μπρένιστα, ή Μπρέντιστα,ή Πρενίστα, ή Πρένιστα και η ύπαρξή του γίνεται γνωστή μέσα από την ακολουθία του μοναχού Ιώβ που έζησε τον 17ο αιώνα και υπήρξε βιογράφος της Αγίας. Η Αγία Θεοδώρα περιφερόταν για 5 χρόνια στην περιοχή των Τζουμέρκων μαζί με το γιο της, ντροπιασμένη από τις πομπές του άντρα της βασιλιά του Δεσποτάτου της Ηπείρου και έχοντας εγκαταλείψει το παλάτι τους στην Άρτα. Σημαντικό μνημείο αποτελεί η μεγάλη πέτρα με το βαθούλωμα, έξω από τον παλιό ναό του Αγίου Νικολάου, που όπως λέγεται η Αγία Θεοδώρα είχε λαξεύσει, μετατρέποντάς τον σε κούνια για το γιο της. Σημαντικά έγγραφα που γνωστοποιούν την ύπαρξη του χωριού, είναι και αυτά των Βενετών.

Ακολουθώντας λοιπόν τον κεντρικό δρόμο του χωριού, θα βρεθείτε μπροστά σε έναν απομονωμένο παράδεισο. Τα σπίτια αρχίζουν να είναι αραιοκατοικημένα με ακόμη και χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους, η βλάστηση πλούσια και η θέα του τεχνητού φράγματος μαγευτική. Όσο προχωράτε θα δείτε πως αρκετά σπίτια έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και είναι πέτρινα. Ο δρόμος – που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν χωματόδρομος, αλλά πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος έχει γίνει άσφαλτος- είναι στενός και σε αρκετά σημεία δημιουργείται ένα” ταβάνι” από τα κλαδιά των δέντρων. Όσο βραδιάζει τα φώτα των χωριών που βρίσκονται γύρω από το φράγμα, δημιουργούν μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Αξίζει λοιπόν μια βόλτα στον άγνωστο και μοναδικό αυτό οικισμό!

Leave a Comment