ΗΠΑ: Η μαρμότα μίλησε – Ακολουθούν εβδομάδες βαρυχειμωνιάς

Για άλλη μια χρονιά στις 2 Φεβρουαρίου, ο κόσμος και οι τοπικοί άρχοντες συγκεντρώθηκαν στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια, προκειμένου η διάσημη μαρμότα, να δείξει την πρόβλεψή της.

Το δημοφιλές τρωκτικό βγαίνοντας από τη φωλιά είδε τη σκιά του, πράγμα που σημαίνει πως ο χειμώνας θα κρατήσει άλλες έξι εβδομάδες. Αν συμβεί το αντίθετο, δηλαδή δε δει τη σκιά του λόγω της συννεφιάς, σημαίνει πως ο χειμώνας τελειώνει κι έτσι, μπορεί να γυρίσει στο “σπιτικό” του και να κοιμηθεί για καιρό.

Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση συμφώνησε μαζί με τη μαρμότα και η μετεωρολογική υπηρεσία, αφού προέβλεψε χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές και κεντρικές ΗΠΑ, τις επόμενες ημέρες. Γενικότερα όμως ο Φιλ όπως είναι το όνομά του, σπάνια συμφωνεί με την επιστήμη, αφού υπήρξε εύστοχος με ποσοστό περίπου, 39%.

Το έθιμο κρατάει από το 1886 και πραγματοποιείται και σε άλλα σημεία των ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε από Γερμανούς αγρότες μετανάστες στην Αμερική τον 18ο αιώνα, προκειμένου να προβλέπουν τον καιρό. Κάτι σαν τα μερομήνια, θα μπορούσαμε να πούμε.

Η μαρμότα πάντως δεν αρέσκεται στις υψηλές θερμοκρασίες και πολλές φορές, δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Leave a Comment