Ο Βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Πάτσης, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ο Ανδρέας Πάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου του 1965. Κατάγεται από τα Γρεβενά.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Εμπορικού και Εταιρικού  Δικαίου.

Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 1991 και διατηρεί στην Αθήνα τη δικηγορική εταιρεία «Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες», με γραφεία στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και την Κύπρο, με συνολικό δυναμικό 120 ατόμων. Το 2014 επέκτεινε τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας του και  ίδρυσε την Bosphorus International Law Firm, την πρώτη Ελληνοτουρκική δικηγορική εταιρεία. Παράλληλα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στις Η.Π.Α., με στόχο την εκπροσώπηση επιχειρήσεων και οργανισμών, που  ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ παρέχει ολοκληρωμένες νομικές υπηρεσίες σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν προς τη Σερβική αγορά.

Επίσης είναι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο τις Άμεσες Ξένες  Επενδύσεις και την Ανάπτυξη.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια του Νομού Γρεβενών.

Είναι μέλος της διαρκούς μόνιμης επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης και της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών.

Πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής… Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες κινήσεις και αλλαγές από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, αυτούς τους λίγους μήνες διακυβέρνησης; Είστε αισιόδοξος;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, ανέλαβε άμεσα πολυάριθμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση σημαντικών λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, τις κρατικές λειτουργίες και την ανάπτυξη της οικονομίας. Μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες διακυβέρνησης έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων 17 νομοσχέδια, ενώ έρχονται προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα 3 νομοσχέδια ακόμα. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το επιτελικό κράτος, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιά επίγνωση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες αλλά και των προβλημάτων που στέκονταν εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ήταν καλά προετοιμασμένη, ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα από τη θητεία της κυβέρνησής της προς όφελος της πατρίδας μας. Συνεπώς, προφανώς και είμαι αισιόδοξος, καθώς η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και εφόσον θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό, η κατάσταση στη χώρα μας θα παρουσιάσει σύντομα ταχύτατη βελτίωση σε όλους τους τομείς.    

Ποια θεωρείτε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική επαρχία και ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για τον τόπο σας, την πόλη των Γρεβενών. Το προσφυγικό είναι ένα από αυτά;

Η ελληνική περιφέρεια δέχτηκε σαφώς τις μεγαλύτερες πιέσεις στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης που προηγήθηκαν και τα Γρεβενά δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Η δραματική μείωση του πληθυσμού -και κυρίως του ενεργού- λόγω της ανεργίας, η ερήμωση της υπαίθρου και η εγκατάλειψη της γης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικού μαρασμού, που μόνο με συντονισμένες ενέργειες μπορεί να αντιστραφεί. Αν οι τοπικές κοινωνίες, με την συνδρομή της κεντρικής διοίκησης δεν επενδύσουν στο συγκριτικό πλεονέκτημα που η κάθε μια διαθέτει – γεωργία, κτηνοτροφία,  μεταποίηση, τουρισμός- αν δεν ενισχυθούν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες, ώστε να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι και να γυρίσουν πίσω και όσοι έχουν φύγει για τα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό, η κατάσταση θα δυσχεραίνει διαρκώς οδηγώντας την ελληνική περιφέρεια στον μαρασμό και την ερήμωση.

Όσον αφορά στο θέμα των μεταναστών στα Γρεβενά, είναι πραγματικά μια κατάσταση πρωτόγνωρη που δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα. Από το 2016 τα πολυτελή ξενοδοχειακά καταλύματα του ορεινού όγκου γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, φιλοξενούν αποκλειστικά μετανάστες με αντάλλαγμα το πρόσκαιρο κέρδος των κρατικών και λοιπών επιχορηγήσεων, μια κίνηση που απαξιώνει το τοπικό τουριστικό προϊόν καταδικάζοντας έτσι έναν ολόκληρο νομό σε οικονομικό μαρασμό. Η πάγια θέση μου είναι ξεκάθαρη από την αρχή και δεν διστάζω να τη διατυπώνω σε όλους τόνους. Οι μετανάστες θα πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, ώστε να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής καθώς είναι βέβαιο ότι ο τουρισμός στα Γρεβενά έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει συνολικά την τοπική οικονομία.       

Βασικό ζήτημα των ημερών, υπόθεση NOVARTIS. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σε αυτό; Είναι μια υπόθεση που πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους;

Η υπόθεση Novartis απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη πάνω από τρία χρόνια, ταλαιπωρώντας το πολιτικό σύστημα, καθώς έγινε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, ενώ όπως διαφαίνεται μεθοδεύτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγήσει σε αμαύρωση πολιτικών προσώπων και δολοφονία χαρακτήρων με τη γνωστή τακτικής της λάσπης στον ανεμιστήρα. Επειδή κάθε μέρα που περνάει έρχονται στο φως όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι πρόκειται για μια σκευωρία κατασκευασμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση που στόχο είχε να πλήξει το ήθος και την υπόληψη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων είναι απαραίτητο να φτάσει μέχρι τέλους και να έρθει στο φως η αλήθεια. Είναι θεμελιώδης υποχρέωση της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού συστήματος να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές αυτής της υπόθεσης και όλοι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί και φυσικά να αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο απέναντι σε αυτούς που ζημίωσαν το ελληνικό κράτος, όσο και υπέρ αυτών που έπεσαν θύματα μιας καλοστημένης -όπως φαίνεται- πλεκτάνης.   

Σημαντικές αναταραχές και στο χώρο της κεντροαριστεράς.. Πιστεύετε πως θα είναι καθοριστικές οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα; Πώς θα επηρεάσουν το δικό σας χώρο;

Ο πολιτικός χώρος της Νέας Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Το εκτόπισμα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης στην ελληνική κοινωνία, αποτελεί διαχρονικά παράγοντα εγγύησης και σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου, τα τελευταία 45 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας συνέβησαν δομικές αλλαγές και εκ θεμελίων ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έμεινε αλώβητη αλλά σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και οι πολίτες της χώρας επισφράγισαν την εμπιστοσύνη τους προς την παράταξη και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη με ευρεία πλειοψηφία  για να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα φωτεινή σελίδα ανάπτυξης και προόδου.

Θα μου επιτρέψτε να μείνω σε αυτό και να μην μιλήσω για τα εσωτερικά άλλων παρατάξεων. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι η δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα, έχει ανάγκη από μία υγιή κεντροαριστερά, ως ο άλλος πόλος, που θα ασκεί γόνιμη αντιπολίτευση.

Τέλος, το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή το “όχι” της Ε.Ε στον ΖόρανΖάεφ και την ανακήρυξη πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα. Πείτε μας δύο λόγια γι΄αυτό και κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει την Ελλάδα και τη “Συμφωνία των Πρεσπών “.

Η Νέα Δημοκρατία είχε τοποθετηθεί εξαρχής για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασκώντας δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και διατυπώνοντας τις ενστάσεις της, καθώς πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Εφόσον όμως έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύει και τις δύο χώρες, πρέπει να εφαρμοστεί και να γίνουν από την πλευρά μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας. Αυτή ήταν εξάλλου η προεκλογική μας δέσμευση και αυτό πράττουμε τώρα. Η πρόσφατη παρουσίαση του επίσημου σήματος για τα Μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές με την επωνυμία «Macedonia The Great», είναι μία κίνηση που κατοχυρώνει τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και δημιουργεί για τα προϊόντα της μακεδονικής γης, μια ενιαία συλλογική ταυτότητα. 

Όσον αφορά στο θέμα της ενταξιακής πορείας, η Ελλάδα είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά, αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πρώτο και κύριο την πλήρη εφαρμογή από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Εφόσον λοιπόν οι γείτονες μας θα καταφέρουν να διορθώσουν τις εσωτερικές τους παθογένειες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις και εφόσον θα αποδειχτεί και στο μέλλον ότι η στάση και οι προθέσεις τους βασίζονται στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων τους απέναντι στη χώρα μας, τότε και μόνοη Ελλάδα θα μπορεί να είναι αρωγός για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Leave a Comment