Γιώτα Πούλου: Η Νέα Δημοκρατία αντιπροσωπεύει το χθες – Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα υπηρετήσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα την κοινωνία

Κ. Πούλου, διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες προεκλογικές περιόδους, των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, για τα προεκλογικά επιδόματα, κάτι για το οποίο την κατηγορεί τώρα, η παράταξή σας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Πριν το 2019, η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «επιδοματική» πολιτική, σε μια περίοδο που η χώρα έβγαινε από τις συνθήκες φτωχοποίησης που προκάλεσε η κρίση και τα μνημόνια και επομένως έπρεπε να στηριχθούν επειγόντως, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Στη συνέχεια όμως, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, υποσχόμενη προεκλογικά πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές, ενώ στην πραγματικότητα διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, έφερε το νέο πτωχευτικό κώδικα που οδήγησε στο «τσουνάμι» των πλειστηριασμών, και εγκλώβισε σε νέα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία, με την «ακρίβεια Μητσοτάκη» και την «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη», αλλά και τη συστηματική ενίσχυση των λίγων που προωθεί πιστή, στην καθεστωτική της αντίληψη. Πρέπει επειγόντως να έρθει η πολιτική αλλαγή, στη χώρα!

Πρόσφατα ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μια σειρά από τροπολογίες, μια εκ και αυτή, για το Πόθεν έσχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ όμως επέλεξε, να απουσιάζει τόσο από αυτό, όσο και από όλα τα ψηφίσματα νομοσχεδίων, πριν τις εκλογές. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ απέχει μόνο από τις ψηφοφορίες, αλλά όχι από την επεξεργασία των νομοσχεδίων, σεβόμενος την κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχουμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι η επιλογή μας αυτή, αποτελεί μια θεσμική ενέργεια αντίδρασης και διαμαρτυρίας, ένα μέσο προάσπισης της δημοκρατίας απέναντι στη μείζονα θεσμική εκτροπή των υποκλοπών, που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.       

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Πόθεν Έσχες καταγγείλαμε την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης, να αποκρύψει τα πόθεν έσχες των συζύγων, των πολιτικών! Ο κ. Τσιάρας κάτω από την πίεση της δικής μας κριτικής, αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα, είναι η επαρχία και η παραμεθόριος. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, που δεν έχουν ούτε τα βασικά ή περιμένουν μέρες ολόκληρες για να τα αποκτήσουν. Τη στιγμή μάλιστα που σε πολλά επαγγέλματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών ή των ένστολων, οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν σε αυτά τα μέρη, προκειμένου να συγκεντρώσουν μόρια. Θα μου επιτρέψετε να πω πως καμία κυβέρνηση, δεν κέρδισε το «στοίχημα» αυτό. Τουλάχιστον όχι, στον απαιτούμενο βαθμό. Είναι μέσα στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ η στήριξη της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη;

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γυρίσει την πλάτη, στην ελληνική περιφέρεια. Αυτό αποδεικνύεται από το συστηματικό κλείσιμο κρίσιμων δομών, που είναι απαραίτητες για τις μικρές κοινωνίες, όπως τα ταχυδρομεία και τα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά και από την απαξίωση των δομών υγείας, παιδείας και ασφάλειας.

Η εξασφάλιση στέγης για τους εκπαιδευτικούς, τους ένστολους και τους άλλους δημόσιους λειτουργούς που τοποθετούνται σε νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες ή και παραμεθόριες περιοχές, πρέπει να αποτελεί μέριμνα της Πολιτείας, καθώς συνδέεται άμεσα με την υποχρέωσή της για παροχή της δωρεάν εκπαίδευσης και των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες.

Ειδικά για την περίπτωση των εκπαιδευτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει διατυπώσει σαφείς προτάσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όπως είναι η επιδότηση ενοικίου, η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και των ΟΤΑ ως κατοικιών με χαμηλό αντίτιμο ή δωρεάν, αλλά και η μακροχρόνια μίσθωση κατάλληλων καταλυμάτων σε περιοχές, όπου εντοπίζεται πρόβλημα στέγασης. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ η στήριξη της δημόσιας παιδείας και των λειτουργών της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην περιφέρεια και σε όλη τη χώρα μεταξύ άλλων και μέσω μόνιμων διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρατάει ομήρους.

Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη τη στήριξη και των νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας στην περιφέρεια, τα οποία η κυβέρνηση έχει καταδικάσει σε τραγικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, αφού επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

(Ποιο είναι το σχόλιό σας για την ποινή που επιβλήθηκε, στον κ. Νίκο Παππά;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στήσει ένα πρωτοφανές δικαστικό «πογκρόμ», εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Παππάς καταδικάστηκε όχι επειδή παρέβη το καθήκον του, αλλά επειδή το έπραξε στο ακέραιο. Το καθήκον του ως Υπουργός, ήταν να βάλει τάξη στο άναρχο και αδιαφανές τηλεοπτικό τοπίο και να φέρει επιτέλους στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα, που οι ολιγάρχες-καναλάρχες όφειλαν να καταβάλλουν, εδώ και δεκαετίες. Και αυτό έκανε!

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δικαστικοί λειτουργοί που αποφάσισαν την πολιτική δίωξη του Π. Πολάκη για δήθεν «διέγερση σε βία», αδιαφορούν χαρακτηριστικά για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για τις κατ’ επανάληψη δημόσιες «απειλές» των Γεωργιάδη, Μαρινάκη, Λοβέρδου, Νικολάου κ.α. Η Νέα Δημοκρατία ποινικοποιεί την πολιτική ζωή και καταλύει συστηματικά, το Κράτος Δικαίου! 

Επίσης, η πανηγυρική αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και αποδεικνύει ότι εκτέλεσε υποδειγματικά τα καθήκοντά της, ως Εισαγγελέας Διαφθοράς.

Αυτό που μένει αναπάντητο είναι το τεράστιο σκάνδαλο Novartis και δυστυχώς, χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.

Θεωρείτε πως θα δοθεί ποτέ ξεκάθαρη απάντηση, στο ζήτημα των υποκλοπών;

Έχουμε δεσμευτεί, ότι θα βγουν όλα στο φως. Στη δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν «σκοτεινές» διαδρομές και στεγανά. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλη την αλήθεια, για τη μεγαλύτερη θεσμική εκτροπή της Μεταπολίτευσης, για τις πρωτοφανείς παρακολουθήσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, υπουργών της κυβέρνησης, βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, από το σύστημα «ΕΥΠ-Predator» που στήθηκε, μέσα στο Μαξίμου.

Αλλά επειδή δεν υπάρχει «τέλειο έγκλημα», το Επιτελικό Παρακράτος του κ. Μητσοτάκη κάνει τεράστιο λάθος να θεωρεί, ότι μπορεί να αποκρύψει την εξωθεσμική δράση του. Η αλήθεια, θα λάμψει!

Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία κατά τη γνώμη σας απέτυχε η κυβέρνηση, αλλά ποια είναι κι εκείνα τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε περίπτωση ανάληψης εξουσίας;

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν… απέτυχε! Ο στόχος της ήταν να εφαρμόσει την ιδεοληπτική πολιτική της, σύμφωνα με την οποία η αγορά «λύνει» όλα τα προβλήματα, ακόμη και στους βασικούς πυλώνες, που κρατούν όρθια την κοινωνία: την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος. Στη συνειδητή προσπάθειά της λοιπόν, για απορρύθμιση και ξεπούλημα των πυλώνων αυτών, πέτυχε πλήρως.

Αλλά από τη δική μας θεώρηση και σκοπιά, που είναι η σκοπιά της κοινωνίας των πολλών και όχι των λίγων, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, σε όλα τα πεδία. Στη διαχείριση της πανδημίας, με σχεδόν 35.000 θανάτους, στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, στην παιδεία με τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ, με τον «κόφτη Κεραμέως» προς όφελος των κολλεγίων, αλλά και βέβαια στο κόστος ζωής, με  τη φτωχοποίηση που έφερε η «ακρίβεια Μητσοτάκη» και η «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη». Ακόμη και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα από μέρος της λύσης σε διεθνές επίπεδο επί ΣΥΡΙΖΑ, λειτούργησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ως δεδομένος εταίρος των ισχυρών, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στη διεθνή σκηνή, να μειωθεί σημαντικά.

Και βέβαια, όπως αποδείχτηκε από την ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες λόγω της πολιτικής απορρύθμισης, περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και απαξίωσης και υποστελέχωσης των δημόσιων υποδομών, που εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Κι αυτό διότι, πρώτον, διέκοψε και «έθαψε» το υπό εκτέλεση έργο της τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και βάσει της σύμβασης, θα ολοκληρωνόταν το 2020.  Δεύτερον, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς υπήρχαν τρεις έμπειροι εργαζόμενοι, δύο σταθμάρχες και ένας κλειδούχος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε μόνο, έναν σταθμάρχη. Και συχνά, όχι με τα απαραίτητα προσόντα, όπως αποδείχτηκε στη Λάρισα.

Μόλις 750 εργαζόμενοι έχουν μείνει στον ΟΣΕ από τους 1.200, που είχε πριν. Και τρίτον, η κυβέρνηση στοχοποιούσε και συκοφαντούσε όλους όσους την προειδοποιούσαμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας, στο σιδηρόδρομο. Και τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή στη Βουλή, 10 ημέρες πριν την τραγική σύγκρουση στα Τέμπη, ότι «πρέπει να ντρέπονται» όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα, θα μείνουν ως μνημείο υποκρισίας, ανικανότητας και έλλειψης ενσυναίσθησης.

Το ξεκάθαρο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την επόμενη μέρα και τη νέα μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, βασίζεται σε 6 σημεία. Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στην ενίσχυση του εισοδήματος, στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στη δημιουργία ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους και βέβαια, στην απάντηση απέναντι στη δημογραφική πρόκληση.

Η Νέα Δημοκρατία, αντιπροσωπεύει το «χθες». Η νέα προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ που θα αναδειχθεί από τις κάλπες, θα υπηρετήσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα, την κοινωνία. Οι πολίτες θα αφήσουν πίσω τους τα συντρίμμια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θαψηφίσουν δικαιοσύνη και ανάπτυξη!

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

Leave a Comment