Γερμανία: Προς νομιμοποίηση η κατοχή ινδικής κάνναβης στα νοικοκυριά

Με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές, η Bundestag ενέκρινε σήμερα την μερική νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης, στη Γερμανία. Το σχέδιο της κυβέρνησης για ελεγχόμενη απελευθέρωση της κατοχής και χρήσης κάνναβης έχει επικριθεί ιδιαίτερα, ενώ δε θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Βάσει του νομοσχεδίου, όσοι είναι άνω των 18 ετών στη Γερμανία θα επιτρέπεται να κατέχουν ποσότητες κάνναβης, ωστόσο η θέσπιση αυστηρών κανόνων θα καθιστά δύσκολη την αγορά της. Η κατανάλωση κάνναβης για τα άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ στους νέους ηλικίας 18 έως 21 ετών, θα υπάρχουν περιορισμοί.

Η χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους θα είναι νόμιμη, από την 1η Απριλίου. Σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται η κατοχή έως και 25 γραμμάρια, ενώ σε οικείες, το νόμιμο όριο θα είναι, τα 50 γραμμάρια.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, είναι, να πληγεί η μαύρη αγορά, αλλά και να περιοριστεί η παράνομη πώληση της κάνναβης, από επιτήδειους.

Η χρήση κάνναβης σε ορισμένα σημεία, όπως κοντά σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, θα εξακολουθεί να είναι παράνομη. Τα αρχικά σχέδια που θα επέτρεπαν σε καταστήματα και φαρμακεία με άδεια να πωλούν κάνναβη, προς το παρόν απορρίφθηκαν.

Στον αντίποδα, θα ιδρυθούν «κοινωνικοί σύλλογοι κάνναβης», οι οποίοι θα διανέμουν περιορισμένη ποσότητα του ναρκωτικού. Κάθε σύλλογος θα έχει ανώτατο όριο 500 μελών, ενώ η κατανάλωση κάνναβης στο χώρο, θα απαγορεύεται.

Leave a Comment