Ανακαλύφθηκε απολίθωμα θαλάσσιου ερπετού, 240 εκατομμυρίων ετών

Επιστήμονες από τη Σκωτία ανακάλυψαν απολίθωμα ενός θαλάσσιου ερπετού ηλικίας 240 εκατομμυρίων ετών που παραπέμπει, στους μυθικούς κινεζικούς δράκους.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τον Dinocephalosaurus orientalis, ένα υδρόβιο ερπετό 5 μέτρων, από την Τριασική περίοδο. Το πλάσμα έχει ονομαστεί «δράκος» εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου λαιμού του. Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε σε αρχαία κοιτάσματα ασβεστόλιθου, στη νότια Κίνα και χαρακτηρίστηκε, ως ιδιαίτερα περίεργο.

Ο ερευνητής υπέθεσε ότι ένας μακρύς και εύκαμπτος λαιμός με 32 ξεχωριστούς σπονδύλους, μπορεί να του παρείχε ένα πλεονέκτημα στο κυνήγι, επιτρέποντας στον Dinocephalosaurus orientalis να αναζητά την τροφή του σε σχισμές, κάτω από το νερό. Όπως ανέφερε, τα άκρα του ήταν σαν πτερύγια και ο λαιμός του μακρύτερος από το σώμα και την ουρά του μαζί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ερπετό ήταν μάλλον πολύ καλά προσαρμοσμένο σε έναν τρόπο ζωής στον ωκεανό, όπως υποδεικνύεται από τα πτερύγια άκρα και τα πολύ καλά διατηρημένα ψάρια, στην περιοχή του στομαχιού του.

Ερευνητές από τη Σκωτία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μελέτησαν το απολίθωμα κατά τη διάρκεια δέκα ετών στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών στο Πεκίνο, αλλά δημοσιοποίησαν την ανακοίνωσή τους, την προηγούμενη εβδομάδα.

Leave a Comment