Εξόρμηση στην Παλιά Βίνιανη Ευρυτανίας

Η Βίνιανη είναι χωριό της περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας και η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας. Ανήκει στην τοπική κοινότητα Βίνιανης, της δημοτικής ενότητας Βίνιανης, του δήμου Αγράφων, ενώ απέχει από το Καρπενήσι περίπου, 30 χιλιόμετρα.

Στη Βίνιανη σχηματίστηκε στις 10 Μαρτίου του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η οποία είναι γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού, με προσωρινό πρόεδρο, τον Ευριπίδη Μπακιρτζή.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βίνιανης μετανάστευσε στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το χωριό επίσης, υπέστη μεγάλες καταστροφές μετά το σεισμό του 1966 και εγκαταλείφθηκε, από τους περισσότερους κατοίκους του. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και υψόμετρο 600 μέτρων χτίστηκε η Νέα Βίνιανη, που και αυτή ανήκει, στην τοπική κοινότητα Βίνιανης.

Νέα Βίνιανη

Η παλιά Βίνιανη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στις πλαγιές ενός καταπράσινου δάσους και σε υψόμετρο 650 μέτρων, ενώ το όνομά της προέρχεται από το λατινικό «vinum» που σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών αμπελιών που υπήρξαν εκεί, τα παλιά χρόνια.

Στο παλιό σχολείο που είχε την έδρα της η Κυβέρνηση του Βουνού, λειτουργεί το “μουσείο Εθνικής Αντίστασης’’. Από εκεί ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Σε έναν υπερυψωμένο λόφο δεσπόζει η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, με το επιβλητικό ρολόι, ενώ κάθε 15αύγουστο, γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας.

Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κανείς στη Βίνιανη, είναι οι εξής: Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν:
– Πεζοπορία από τη Νέα Βίνιανη ως την Παλιά, μέσα από τα καλντερίμια του εγκαταλελειμμένου χωριού και οπωσδήποτε, ανάβαση στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με θέα και τον Ταυρωπό ποταμό και το χωριό.
– Πεζοπορία στο πέτρινο γεφύρι.
– Πεζοπορία προς το παλιό γεφύρι της «Κατούνας», βυζαντινής κατασκευής
– Πεζοπορία έως το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.Είναι χωματόδρομος αλλά βατός και με αυτοκίνητο.
– Επίσης, ο Ταυρωπός ποταμός προσφέρεται για canoe, rafting και trekking.

Πέτρινο Γεφύρι

Η Βίνιανη ενδείκνυται για ήσυχες διακοπές και εξορμήσεις και για ανθρώπους με αγάπη για την ηρεμία και την παράδοση!

Leave a Comment