Εντυπωσιακές εικόνες αλλά και προβλήματα από τη γεωμαγνητική καταιγίδα

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G5 πλήττει τη Γη τα τελευταία 24ωρα, με τα φαινόμενα να διαρκούν σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι αύριο Κυριακή, 12/05.

Πρόκειται για την ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών, προκαλώντας προβλήματα σε δίκτυο, τηλεπικοινωνίες, αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η NASA μάλιστα είχε εκδώσει έγκαιρα ανακοίνωση, εφιστώντας την προσοχή του κόσμου για προβλήματα σε GPS, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτροδότηση και πολλά ακόμη.

Πάντως, πέρα από την επικινδυνότητα του φαινομένου σε πολλές περιπτώσεις, εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν στο Βόρειο Σέλας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, αλλά και της Γερμανίας.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν επίσης και πτήσεις των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν οδηγίες να μένουν μακριά από τους πόλους της Γης κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, εξαιτίας του κινδύνου απώλειας των δυνατοτήτων επικοινωνίας και πλοήγησης.

Εικόνες από τον ουρανό του Βελγίου
SpaceWeatherLive
Εικόνες από τον ουρανό της Γερμανίας
INQUIRER.net
Βόρειο Σέλας

Leave a Comment