Γαλάτσι: Με χιλιάδες Αλβανούς και πανηγυρικό κλίμα, η επίσκεψη του Έντι Ράμα

Με καθυστέρηση άφιξης, παρατράγουδα και πολύ γλέντι ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη χώρα μας και το κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, σήμερα Κυριακή 12/05.

Παρά τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, ο ίδιος δήλωσε πως έρχεται με φιλικές κι ενωτικές διαθέσεις, ενώ τόνισε πως η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, είναι εντελώς τυχαία.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπελέρης δήλωσε μέσα από τη φυλακή, πως η επίσκεψη αυτή είναι προκλητική και στόχο έχει την επίδειξη κυριαρχίας, αλλά και την πρόκληση αναστάτωσης, στο εσωτερικό της Αλβανίας. Συνέχισε λέγοντας, πως δε θα τα καταφέρει και κανείς δεν μπορεί να παίξει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια, του Ελληνισμού.

Η ομιλία διήρκησε περίπου 75 λεπτά, ενώ το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, με περίπου 5.000 Αλβανούς, να επευφημούν τον Έντι Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκίνησε την εκδήλωση με τον εθνικό ύμνο της χώρας του, ενώ σε οθόνες κυμάτιζε η αλβανική και η ελληνική σημαία. Στη συνέχεια οι ελληνικές σημαίες, μετατράπηκαν σε αλβανικές.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν, όταν αναφέρθηκε στις διαφωνίες πολλών Ελλήνων να βρίσκεται εδώ σήμερα, τονίζοντας, πως δεν ήρθε για να απευθυνθεί στους άλλοτε υπηρέτες τους, αλλά στους εξίσου κατοίκους αυτού του σπιτιού, δηλαδή την Ελλάδα. Αποκορύφωμα της προκλητικότητας, αλλά και της αμάθειάς του ήταν, η στιγμή που αναφέρθηκε στην ηρωίδα του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα λέγοντας, πως γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε σε σπίτι, όπου μιλούσαν αλβανικά.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πατριωτικά τραγούδια, Αλβανούς καλλιτέχνες, αλλά και παιδιά, να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αετό, της αλβανικής σημαίας.,

Κλείνοντας, ο Έντι Ράμα, φώναξε, Ζήτω η Αλβανία, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Δημοκρατική Ευρώπη.

Έξω από το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου είχαν συγκεντρωθεί και “αρνητές” της επίσκεψής του, που απομακρύνθηκαν όμως έγκαιρα και χωρίς απρόοπτα, από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η πολυάριθμη αποστολή της Αλβανίας που τον συνόδεψε (περίπου 120 άτομα), παρέμειναν στην Ελλάδα για 7 ώρες και αναχώρησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής από το Ελευθέριος Βενιζέλος, για τα Τίρανα.

Leave a Comment