Εκλογές Ιταλία : Νίκη της συντηρητικής παράταξης – Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μουδιασμένη παρακολούθησε χθες Κυριακή η Ευρώπη, τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών, στην Ιταλία. Η συντηρητική δεξιά παράταξη σημείωσε άνετη νίκη επί των αντιπάλων της, με ποσοστό 44%, στις καταμετρημένες ψήφους.

Αρχηγός των “Αδελφών της Ιταλίας”, που η ύπαρξή τους ξεκίνησε το 2012, η αμφιλεγόμενη Τζόρτζια Μελόνι, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η επόμενη “Μουσολίνι”, μιας και είναι η πρώτη φορά που μια παράταξη η οποία ανήκει στο “βαθύ” δεξιό χώρο, κατακτά τη νίκη, μεταπολεμικά. Η Μελόνι μάλιστα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, της τρίτης οικονομικά μεγάλης δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρυτικό μέλος της.

Όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα προσπαθήσουν να σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών του ιταλικού λαού και θα επιλέξουν ικανά στελέχη, για το σκοπό αυτό.

Η Μελόνι πάντως, έχει να αντιμετωπίσει πολύ καίρια και κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Ουκρανία, η ενεργειακή και οικονομική κρίση, δεδομένου μάλιστα πως η χώρα της, επλήγη σοβαρά και από την πανδημία.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών που δεν είδαν με ιδιαίτερη χαρά το εκλογικό αποτέλεσμα, μάλλον, “θα την περιμένουν στη γωνία”, για το πρώτο της ατόπημα.

Leave a Comment