Εκλογές 2023: “Κλείδωσε” η 21η Μαΐου

Επίσημα πλέον η χώρα εισήλθε σε προεκλογικούς ρυθμούς, μετά το κλίμα αστάθειας και αναμονής που επικράτησε, το τελευταίο διάστημα.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Μαΐου και αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, στις 2 Ιουλίου.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη, δεδομένου και του συστήματος της απλής αναλογικής που σε αντίθεση περίπτωση, θα δημιουργήσει χάος και αβεβαιότητα.

Μετά το δυστύχημα των Τεμπών και τη μετάθεση των εκλογών από τις 9 Απριλίου, για τη νέα επίσημη ημερομηνία, το πολιτικό σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί, τουλάχιστον, βάσει των δημοσκοπήσεων. Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, ενώ φάνηκε πως στο κάδρο των εξελίξεων πέρα από την οικονομία, που είναι και το βασικό μέλημα των Ελλήνων πολιτών, μπήκε και η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, που μέχρι πρότινος, αγνοούσαμε.

Στη νέα απόφαση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η περίοδος της αστάθειας, αλλά και της κούρασης των κομματικών επιτελείων τους τελευταίους μήνες, η περίοδος των πανελλαδικών και των καλοκαιρινών διακοπών μετέπειτα, καθώς και η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου και κρίνεται σημαντική η εκπροσώπηση, από το νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Από εκεί και πέρα οι κόντρες, τα διλήμματα, αλλά και τα σενάρια συνεργασιών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και μέχρι τη μέρα των εκλογών έχουν να συμβούν και να αλλάξουν πολλά. Άλλωστε ακολουθούν οι τυπικές διαδικασίες διάλυσης της Βουλής και τοποθέτησης υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τα τέλη Απριλίου και μη λησμονούμε πως μέχρι εκείνη τη μέρα μας χωρίζουν, δύο σχεδόν, ολόκληροι μήνες. Διόλου ευκαταφρόνητο διάστημα αν αναλογιστεί κανείς, πως πολλά μπορούν να ανατραπούν, εν μία νυκτί.

Leave a Comment