Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Ζέφη Δημαδάμα σχολιάζει την επικαιρότητα

H Δρ Ζέφη Δημαδάμα διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο “Περιφερειακή Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος”. 

Είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN) και επικεφαλής εκ μέρους των Γυναικών του ΕΣΚ του Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Δραστηριοποιείται διεθνώς  σε ζητήματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, καθώς και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα των φύλων- Γυναικεία Ηγεσία.

Έχει σημαντική παρουσία σε Διεθνή Φόρουμ και σημαντικό επιστημονικό έργο σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες με αντικείμενο τις περιβαλλοντικές, ευρωπαϊκές πολιτικές και την κλιματική αλλαγή (Γερμανία, Βέλγιο, Μ Βρετανία). 

Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο «Οικονομία, Ανάπτυξη, Περιβάλλον. Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης» [2008, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα] ενώ συμμετέχει σε ατομικές και συλλογικές επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Είναι μέλος του European Urban Research Association- EURA, Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αθηνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.

Η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω του νέου ιού. Πώς κρίνετε με λίγα λόγια τη στάση που επέδειξε η κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα πράττατε εσείς ως παράταξη και αν θεωρείτε έγκαιρη τη λήψη των μέτρων.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι ακολουθούμε την επιστημονική κοινότητα όπως έκανε και η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό και στηρίξαμε τις προσπάθειες και μείναμε στο πλάι του Ελληνικού λαού εν μέσω πανδημίας. Δεν σταματήσαμε να τροφοδοτούμε με προτάσεις την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν οι  ανθρώπινες ζωές, αλλά και να υπενθυμίζουμε την ανάγκη ενός Σχεδίου για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη της χώρας.

Η κυβέρνηση ωστόσο διάλεξε τη σταδιακή αναγγελία μέτρων, θα έλεγα, αποσπασματικών μέτρων και όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση, θα είναι εποικοδομητικός αλλά με στόχευση, υπογραμμίζοντας τα λάθη της κυβέρνησης για να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι και η χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής άδικων μέτρων στους αδύναμους και ευάλωτους. Οι ανισότητες πρέπει να περιοριστούν όχι να ενισχυθούν και η κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει ότι εργάζεται για αυτό.   

—->>> Ευρώπη και Ελλάδα. Υπάρχει σχεδιασμός και πόσο ικανοποιητικός είναι για την προοπτική της Ένωσης μετά την πανδημία;

Το Κίνημα Αλλαγής με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα  η ΕΕ να πιεστεί ώστε να λάβει τολμηρές πολιτικές χρηματοδότησης των κρατών μελών και με την έκδοση ευρωομόλογου. Η Γερμανία, η Ολλανδία και οι χώρες που θεωρούν ότι η οικονομική λιτότητα αποτελεί μοναδική λύση αγνοούν τον παράγοντα άνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρέπει να “αλλάξουν ρότα”. Η κυβέρνηση μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επέλεξαν ήπια αντιμετώπιση ενός θανατηφόρου νοσήματος. Δεν αρκούν τα ημίμετρα για να μείνουμε όρθιοι ως ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Τώρα είναι απαραίτητη η χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου σταθερότητας και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας καθώς και η διασφάλιση ευκαιριών εργασίας για όλες και όλους.

Άλλος ένας κλάδος που πλήττεται, είναι αυτός του τουρισμού. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο τουρισμός θα είναι ένας τομέας που δυστυχώς θα έχει μεγάλες απώλειες στη χώρα μας και αυτό θα μας στοιχίσει ιδιαίτερα. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε ήδη καταθέσει Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση,  συμφωνούμε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, αλλά με προϋποθέσεις και βασιζόμενοι σε πρωτόκολλα για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.

Συγχρόνως, προτείνουμε μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές ενώ ειδικά για τα  νησιά του Αιγαίου προτείνουμε για 2 χρόνια αναστολή του ΦΠΑ.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι και  οι εργαζόμενες σε μονάδες που θα παραμείνουν κλειστές θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά καθώς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι από το φθινόπωρο, χωρίς όριο ενσήμων. Σε αυτό το σχεδιασμό δεν πρέπει να απουσιάζει και ένα ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού  για την μετακίνηση των οικογενειών κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα αποτελεί η τεράστια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπου τόσο εσείς όσο και το Κίνημα Αλλαγής, έχει κάνει κάποιες προτάσεις πάνω σ’ αυτό. Πείτε μας λίγα λόγια.

Ο τετραπλασιασμός των κλήσεων για βοήθεια κατά τον μήνα Απρίλιο στη χώρα μας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τα λέει όλα… Το ίδιο δυστυχώς έγινε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύοντας τις εφιαλτικές διαστάσεις του φαινομένου, της βίας πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βια δεν εμφανίστηκε τώρα…υπάρχει και θα υπάρχει αν δεν λάβουμε μέτρα και αν δεν θέσουμε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της σε κάθε τομέα όπως στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο. Πολλές φόρες ακούω ανθρώπους να επισημαίνουν και δημόσια ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι προτεραιότητα, αλλά προτεραιότητα είναι η πχ η οικονομία. Πως είναι δυνατόν να πιστεύουν και να προτάσσουν κάτι τέτοιο;

Το Κίνημα Αλλαγής οργάνωσε κατά την καραντίνα καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία, με βίντεο που προέτρεπε τις κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους να “λύσουν τα δεσμά τους” και να βρουν τη δύναμη καταγγείλουν την τυραννία που ζουν. Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται πολιτικές στήριξης -νομικής, ψυχολογικής- συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προτείναμε επανειλημμένα. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να κάνει πολλά ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση.

Προτείναμε  να συνεχιστούν η ενημέρωση και οι καμπάνιες από τα ΜΜΕ, να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση με την εισαγωγή μαθημάτων-προγραμμάτων-δράσεων από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την καταπολέμηση της βίας με έμφαση στην έμφυλη βία. Ταυτόχρονα εισηγηθήκαμε την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας γυναικών και παιδιών και κυρίως την επανακατάρτιση των γυναικών για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, ώστε να σταθούν στα πόδια τους.

Τέλος, αν και τα πράγματα είναι σαφώς πιο ήρεμα σε σχέση με λίγο καιρό πριν, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει τόσο σε Έβρο, όσο και στο Αιγαίο. Θεωρείτε αναπόφευκτο κάποιο θερμό επεισόδιο μελλοντικά;

Η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας και δυστυχώς θα συνεχίσει να είναι, ειδικά υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν. Η μεγάλη οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, η πολιτική αστάθεια και τα σημαντικά προβλήματα με τη Συρία, τους Κούρδους κλπ θα την ωθούν συστηματικά να “εξάγει την ένταση” προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και πρέπει η κυβέρνησή μας να πιέσει για μια στιβαρή στάση της Ένωσης απέναντι στην Τουρκία με μέτρα και κυρώσεις αν χρειαστεί.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει υπογραμμίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την εξωτερική πολιτική για να επιτυγχάνει η χώρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας άκουσε, η ΝΔ να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Καθοριστικής σημασίας είναι να μην βρισκόμαστε “πίσω από τις εξελίξεις” όπως έγινε με το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο. Η Ελλάδα όταν πορεύεται με εθνική ομοψυχία δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.

Leave a Comment