Κ. Διαμαντοπούλου, κάποια από τα μέσα έχουν αναφερθεί στις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, πως υπάρχει μια επανάληψη θέσεων, χωρίς ίσως ξεκάθαρες απόψεις, σε ορισμένα ζητήματα. Ποια είναι η δική σας εναλλακτική και το όραμά σας, για την παράταξη;
Προσέρχομαι σε αυτή τη μάχη, γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, που σταθερά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Όχι όμως στις πολιτικές του 1980 ή του 1990. Ούτε καν του 2010. Δικαιολογημένα οι πολίτες αναζητούν καθαρές λύσεις στα ποικιλόμορφα προβλήματα τους και απαντήσεις, που έρχονται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν. Θυμίζω όλα αυτά τα χρόνια την ενεργό συμμετοχή μου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας τον 21ο αιώνα, την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του FEPS (Foundation for European Progressive Studies) Οργανισμό των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, την προεδρία μου στην υψηλού κύρους επιτροπή για «το μέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην Ε.Ε.» που μετά από δουλειά δυο χρόνων, κατάρτισε την σχετική έκθεση που πλέον είναι στην ατζέντα κάθε ευρωπαϊκής προεδρίας κλπ. Θυμίζω επίσης τις μελέτες, έρευνες και συνεργασίες του ΔΙΚΤΥΟΥ για την ΜΕΤΑΡΡΘΜΙΣΗ πάνω σε όλα τα καυτά θέματα της εποχής μας, από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, μέχρι τις πυρκαγιές. Όλα αυτά θα παρουσιάσω στο βαθμό που είναι εφικτό στους συμπολίτες μου, γιατί εμπεριέχουν σε βάθος το όραμά μου, για την παράταξη και τη Χώρα.
Σε πρόσφατη δήλωσή σας αναφέρατε, πως δεν αποκλείετε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημεία που αφορούν στο καλό της χώρας και αυτό όπως είπατε, θα πρέπει να γίνεται με όλα τα κόμματα. Θέλετε να το εξηγήσετε, καθώς αρκετοί μπορεί να παρερμηνεύσουν και να το εκλάβουν, ως έμμεσο κάλεσμα για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;
Πιστεύω βαθιά πως τα κόμματα, πρέπει να συνεργαζόμαστε στη Βουλή, σε όλα τα θέματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον και ακόμη περισσότερο, αυτά που έχουν γενικότερα μια ταύτιση απόψεων σε ιδεολογική βάση. Αυτόν τον καιρό βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ειδικά με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που φαίνεται να βρίσκεται σε βέρτιγκο, γιατί οι συνεργασίες προϋποθέτουν σαφήνεια και νηφαλιότητα. Σε ό,τι όμως με αφορά, απλά να σας θυμίσω ότι το 2011 με τις πλατείες των αγανακτισμένων γεμάτες και την πολιτική αντιπαράθεση σε κορύφωση , πέτυχα ως Υπουργός Παιδείας την μεγαλύτερη ιστορικά συναίνεση 255 Βουλευτών, στο νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Με βάση τα όσα και παραπάνω σας ανέπτυξα, πιστεύω στην ανάγκη, αλλά και στη δυνατότητα ανάταξης του ΠΑΣΟΚ. Στην ανάδειξή του στο αναγκαίο για τη δημοκρατία μας προοδευτικό πόλο, που θα αντιμετωπίσει ευθέως την Ν.Δ. στις εκλογές. Πάντως, δεν πιστεύω σε πολιτικούς συνεταιρισμούς και απολιτικές συμπράξεις, ούτε σε ευκαιριακές συμπορεύσεις που σπάνια επιβιώνουν. Υπάρχουν πολλά ελληνικά παραδείγματα, αλλά και τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Γαλλία όπου απετράπησαν τα χειρότερα, καθώς δεν μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση.
Έχετε διατελέσει υπουργός Παιδείας σε μια μεταβατική μάλιστα περίοδο για το ΠΑΣΟΚ και θα ήθελα να αναφερθώ, σε δύο καίρια ζητήματα. Αρχικά, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου η παράταξή σας “κατηγορήθηκε” για μη ξεκάθαρη στάση, αλλά και για την τεράστια ακρίβεια των κατοικιών, για αναπληρωτές και νεοδιορισθέντες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Το θέμα της παιδείας είναι τόσο πολυπαραγοντικό, που μόνο με ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μπορεί κανείς να δώσει, ουσιαστικές λύσεις. Αυτό επεδίωξα με την μεταρρύθμιση του 2011, όταν με 5 πολυνομοσχέδια είχαμε ρυθμίσεις από το νηπιαγωγείο, μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές και την δια βίου μάθηση, από τα προγράμματα σπουδών, μέχρι τα διοικητικά θέματα λειτουργίας των σχολείων . Τα τελευταία 12 χρόνια οι κυβερνητικές επιλογές είτε αφορούν σε ακύρωση μέτρων που είχαν ληφθεί τότε, είτε στην καλύτερη περίπτωση αφορούν, σε αποσπασματικές ρυθμίσεις που εκτονώνουν καταστάσεις. Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πάγια θέση μου είναι, ένα καταξιωμένο και ισχυρό σύστημα δημόσιας παιδείας, που δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από το όποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, αυτό δηλαδή που επιχείρησα με την μεταρρύθμιση του 2011. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο μόνος αρνητής της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πόσο μάλλον όταν λειτουργούν ανενόχλητα και χωρίς έλεγχο τα διάφορα Κολλέγια που χορηγούν πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα. Το θέμα των υψηλών ενοικίων – και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές – αποτελεί πρόβλημα για την στελέχωση κάθε δημόσιας υπηρεσίας (γιατροί, αστυνομικοί και προφανώς εκπαιδευτικοί κλπ ) όταν δεν υπάρχουν ντόπιοι λειτουργοί . Σοβαρότατο και όχι εύκολο θέμα, που επίσης χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με την συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την περίοδο αυτή στο πλαίσιο της προεκλογικού αγώνα, επισκέπτεστε την περιφέρεια, ακούγοντας τα προβλήματα των πολιτών. Ποια είναι τα βασικά θέματα που ταλανίζουν αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους επαγγελματίες, που κακά τα ψέματα, συχνά βρίσκονται στο περιθώριο και λησμονούνται, από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Πράγματι, γυρίζω όλη την Ελλάδα, συζητώντας με πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επισκέπτομαι συστηματικά παραγωγικούς φορείς. Πρέπει επιτέλους ως Πολιτεία, οργανωμένα και με σχέδιο, να δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, αλλά και στη συνολική αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου. Πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους, ότι ζούμε σε μια άλλη εποχή, που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης, συγχρόνων μεθόδων και τεχνολογίας. Δεν μπορεί να αρκούμαστε σε μια πολιτική μικροεπιδομάτων, επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή, κανείς δε μιλάει για την «έξυπνη γεωργία», για την «έξυπνη κτηνοτροφία», για τα νέα εργαλεία, τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Εφαρμογές που μειώνουν το κόστος, αυξάνουν και βελτιώνουν την παραγωγή, εξοικονομούν νερό και ενέργεια και τόσα άλλα Η κλιματική αλλαγή και τα απότοκα της, επιβάλλουν σύγχρονες και άμεσες λύσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις, από τις πρακτικές του 1980.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω, αν πέρα από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, απευθύνετε κάλεσμα και προς άλλες κατευθύνσεις και με ποια προοπτική;
Η υποψηφιότητα μου έχει ως στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, που στα πρώτα χρόνια των μνημονίων στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας μια άλλη κεντροαριστερά και διαψεύστηκαν ή στη συνέχεια στράφηκαν στην ΝΔ για απαλλαγή, σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις, γνωρίζοντας τη σημερινή τραγική πραγματικότητα για τη ζωή τους και τη χώρα. Ακόμη, στους πολίτες που συνειδητά απείχαν τα τελευταία χρόνια, όντες απογοητευμένοι από το πολιτικό μας σύστημα, με κορύφωση το 1,5 εκατομμύριο της πρόσθετης αποχής. Να εμπνεύσουμε με το πρόγραμμα μας , να επαναφέρουμε την αισιοδοξία, Επαναλαμβάνω, στόχος είναι το μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, να εφαρμόσουμε πολιτικές της Σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα, που απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας μας, της Χώρας και της Ευρώπης.
Συνέντευξη με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, υποψήφια πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής