Ανασφάλειες˸ Εύκολη ή δύσκολη υπόθεση;

Ανασφάλεια. Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη λέξη αυτή, κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Άπειρες. Πόσες φορές την έχουμε αισθανθεί και την έχουμε ενσωματώσει στην ψυχοσύνθεσή μας; Ενδεχομένως να μην το γνωρίζουμε, να θεωρούμε πως δεν είμαστε ανασφαλείς ή ακόμη και να μας φθείρει, σε υπερβολικό βαθμό.

Η ανασφάλεια πολλές φορές προέρχεται από την παιδική ηλικία ενός ανθρώπου. Από τον τρόπο που μεγάλωσε και την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος για να νιώθει ψυχικά υγιής και δυνατός  κατά τη διάρκεια της ζωής του, πρέπει στην παιδική του ηλικία να έχουν φροντίσει οι γονείς του, σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό. Ένα παιδί παραμελημένο ή ένα παιδί που συνεχώς δέχεται αρνητική κριτική, δεν μπορεί παρά να “γεμίσει” ανασφάλειες και αμφιβολίες για τον εαυτό του.

Οι ανασφάλειες είναι πολλών ειδών. Ανασφάλεια για την εμφάνιση, επαγγελματική ανασφάλεια, ανασφάλεια στις σχέσεις. Συνήθως εκφράζεται με δειλία και ντροπή. Ένας άνθρωπος με ανασφάλειες, συνήθως όταν βγαίνει έξω, δεν ανοίγεται εύκολα, ούτε έχει τον αέρα της αυτοπεποίθησης. Είναι πιο μαζεμένος τόσο στον τρόπο που μιλάει και φέρεται, όσο και στον τρόπο που κινείται. Δεν είναι και λίγες οι φορές, που η ανασφάλεια εκδηλώνεται από το αντίθετο στρατόπεδο. Στην εποχή ειδικά των social media, πολλοί άνθρωποι κρύβονται πίσω από την οθόνη επιδεικνύοντας τα κάλλη τους, με φίλτρα και επεξεργασία. Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να δείξουν και να νιώσουν κάποιοι άλλοι. Είναι και αυτό ένα δείγμα ανασφάλειας.

Στις σχέσεις εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Με μη εκδήλωση των συναισθημάτων, με άγχος για τις ατέλειες της εμφάνισής μας, αλλά και με έντονη πολλές φορές ζήλια, καθώς το άτομο που αισθάνεται ανασφαλές, νιώθει και ανεπαρκές.

Η ανασφάλεια δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και συχνά, γίνεται τρόπος ζωής. Τα παραδείγματα ανασφαλούς ατόμου, είναι πολλά και ποικιλόμορφα.

Όσο και να φαίνεται δύσκολο, η λύση είναι να κλείσεις τα αυτιά και τα μάτια στις ανασφάλειές σου. Να σκέφτεσαι το αντίθετο από αυτό που σου προκαλεί την ανασφάλεια. Μοιάζει σαν τη φασαρία. Που σε ενοχλεί, υπάρχει, αλλά πρέπει να την απομονώσεις για να ηρεμήσεις.

Αν οι ανασφάλειες ξεπερνούν το όριο του υγιούς, σε ταλαιπωρούν, σε δυσκολεύουν και δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις σου, η επίσκεψη σε έναν ειδικό, θα σε βοηθήσει.

Leave a Comment