Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Ένα παλιό κεφαλοχώρι μεγάλης ομορφιάς, στο Πήλιο

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας αποτελεί, ένα κεφαλοχώρι απαράμιλλης ομορφιάς του νομού Μαγνησίας, στο Πήλιο.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 650-700 μέτρων και απέχει από την πόλη του Βόλου, περίπου 22 χιλιόμετρα.

Έχει θέα τον Παγασητικό Κόλπο και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που το καθιστούν τόσο γοητευτικό, μιας και συνδυάζει βουνό, με θάλασσα.

Η ιστορία του χωριού, είναι ιδιαιτέρως πλούσια. Το χωριό γνώρισε μεγάλη ακμή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, ήταν που πλούτισε από την παραγωγή και το εμπόριο ελαιών και μήλων, μιας και ήταν μέρος εύφορο, με πολλά νερά.

Η ύπαρξή του ξεκινά γύρω στον 15ο αιώνα, όταν κάποιοι βοσκοί βρήκαν σε ένα θάμνο την εικόνα, του στρατηλάτη Αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του αγίου και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε, το χωριό.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Επειδή οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί κι επειδή ο χειμώνας ήταν βαρύς λόγω υψόμετρου οι Αϊγιωργείτες είχαν τη συνήθεια να διαμένουν στον Άγιο Γεώργιο το καλοκαίρι και το χειμώνα να κατεβαίνουν στις καλύβες τους, που είχαν σε χαμηλότερα σημεία, όπως η Αγία Τριάδα,η  Άνω Γατζέα και Κάτω Γατζέα, οικισμοί της πρώην Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου.

Ακόμα και η κοινοτική Αρχή μετακόμιζε, δύο φορές τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου το κοινοτικό κατάστημα ανέβαινε στον Άγιο Γεώργιο και στις 10 Νοεμβρίου κατέβαινε, στην Άνω Γατζέα. Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, όταν και η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, διαλύθηκε.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου ξεσηκώθηκαν αλλά το 1822, ο Δράμαλης κατέπνιξε την επανάσταση κι έκαψε το χωριό. Για το λόγο αυτό, τα πιο παλαιά σπίτια του χωριού, όσα διασώζονται δηλαδή, είναι του ύστερου, 19ου αιώνα, Το προσδιοριστικό προσωνύμιο «Νηλείας» μπήκε στην ονομασία του χωριού με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, όταν συστάθηκε ο Δήμος Νηλείας. Η Νηλεία αποτελούσε αρχαία πόλη, κατά πάσα πιθανότητα, κοντά στο σημερινό Βόλο.

Ο Άγιος Γεώργιος δεν εντάσσεται στα πολύ τουριστικά χωριά του Πηλίου και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να τον αγαπούν, όσοι τον επισκέπτονται. Αποτελεί επίσης το πιο παλιό, αλλά και το πιο ψηλό κεφαλοχώρι, του Πηλίου. Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση με οξιές, καστανιές, και πλατάνια, αλλά και μηλιές, κερασιές, αχλαδιές και βότανα.

Η δυνατότητα δραστηριοτήτων ποικίλει, αναλόγως την εποχή. Χαρακτηριστικά μπορεί κανείς να απολαύσει πεζοπορία, extreme sports και βόλτες στα υπέροχα σοκάκια και καλντερίμια του χωριού.

Leave a Comment