Άφησσος Πηλίου: Το παραθαλάσσιο χωριό με τη βουνίσια ομορφιά

Η Άφησσος ή Άφυσσος, αποτελεί χωριό της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα, περιοχή του νότιου Πηλίου, στο νομό Μαγνησίας.

Απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, ενώ είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στον Παγασητικό κόλπο, σε υψόμετρο, 15 μέτρων.

Η κεντρική πλατεία του χωριού ονομάζεται “Αργοναύται”, προς τιμήν ενός μύθου, που θέλει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες του, να έχουν σταματήσει στην Άφησσο προκειμένου να ανεφοδιαστούν, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για την αναζήτηση, του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Οι τρεις πιο γνωστές παραλίες της Αφήσσου είναι,η Καλλιφτέρη, το Λαγούδι, χωριό, καθώς και ο Αμποβός. Πιο συγκεκριμένα, η παραλία Καλλιφτέρη βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και πρόκειται για οργανωμένη παραλία με καντίνα και θαλάσσια σπορ. Έχει ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, ενώ είναι κατάφυτη, μέχρι την ακτή. Η παραλία Λαγούδι βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι της Αφήσσου και διαθέτει όμορφη αμμουδιά με λεπτό βοτσαλάκι, καθαρά νερά και πράσινο, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Η παραλία Αμποβός, βρίσκεται νότια του χωριού. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία που διαθέτει, τουριστική οργάνωση.

Ο ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα, ενώ δίπλα ακριβώς από το ναό και κάτω από το κωδωνοστάσιο βρίσκεται, ένα μικρό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Στις 17 Ιουλίου γιορτάζεται με πανηγύρι η γιορτή της Αγίας Μαρίνας και στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής.

Ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Η γοητεία της Αφήσσου είναι, πως συνδυάζει το θαλασσινό, καταγάλανο χρώμα, με αυτό του παραδοσιακού, πετρόχτιστου στοιχείου, που συνήθως συναντάται, σε πιο ορεινούς προορισμούς.

Leave a Comment