Χάρης Μαμουλάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει νέο πρόεδρο, η κοινωνία έχει νέα διέξοδο

Κ. Μαμουλάκη, οι εξελίξεις “τρέχουν” στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ωστόσο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Ένας αμφιλεγόμενος νέος πρόεδρος, που ήρθε σαν αστραπή, όμως ακόμη δεν κατάφερε να κερδίσει την πρέπουσα εμπιστοσύνη των πολιτών και των στελεχών του κόμματος. Ποιο είναι το σχόλιό σας;


Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει νέο πρόεδρο, η κοινωνία έχει νέα διέξοδο, η πατρίδα μας έχει νέα προοπτική. Και ο Στέφανος Κασσελάκης καλύπτει χαρακτηριστικά, που είναι αναγκαία, αλλά και απαραίτητα στην ανάπτυξη της νέας κοινωνικής δυναμικής, που είναι χρήσιμη, για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Είναι απολύτως φυσιολογικό, να χρειαστεί ένας πολιτικός χρόνος για τη νέα ηγεσία του κόμματός μας, έτσι ώστε να μπορέσει, να ξεδιπλώσει το δικό της πολιτικό αποτύπωμα, πάντοτε σύμφωνα με το πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεών μας.

Χρόνος ο οποίος θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο να λειτουργήσει περισσότερο οργανωμένα, μέσα από ένα μοντέλο που θα ενεργοποιεί ένα διευρυμένο δίκτυο γνώσης, παράλληλα, με τα υφιστάμενα όργανα και τα τμήματα του κόμματος, αλλά και με καλύτερες συνθήκες γείωσης και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία.

Σας ανησυχεί καθόλου η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.; Πάντοτε φυσικά σε δημοσκοπικό επίπεδο.


Είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η φάση της αναπόφευκτης εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., σαφώς και δεν είναι δελεαστική, τουναντίον. Οπότε, όπως πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στο νέο Πρόεδρο, έτσι πρέπει να δώσουμε χρόνο και στην κοινωνία, για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Είχαμε πρόσφατα τα τραγικά γεγονότα, εξαιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τη στήριξη των πληγέντων;


Η Κυβέρνηση της ΝΔ μας έχει συνηθίσει σε πλούσιες εξαγγελίες, χωρίς όμως αντίκρισμα. Το διαπιστώνουμε αυτό και από προηγούμενες καταστροφές, όπως για παράδειγμα τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου ακόμα και σήμερα, δυο και πλέον χρόνια μετά, αυτές οι υποσχέσεις έχουν παραμείνει χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό και από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις πιέσεις με σχετικές Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με στόχο να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις. Είναι άλλωστε το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει και ευθύνη, για τη μη ολοκλήρωση μιας σειράς έργων προστασίας των περιοχών αυτών, από καιρικά φαινόμενα. Έργων τα οποία είχαν εξαγγελθεί μετά από την προηγούμενη καταστροφή και που αν είχαν υλοποιηθεί, ίσως η κατάσταση να ήταν διαφορετική σήμερα.

Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο επιλογής και αξιολόγησης Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου;


Το νομοσχέδιο αναφορικά με την επιλογή νέων διοικήσεων και φορέων του δημοσίου, είναι ο ορισμός της διπλής γλώσσας. Ο δηλωμένος σκοπός του, με τον οποίο επί της αρχής συμφωνούμε είναι η αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων των Υπουργείων και άλλων οργανισμών, πέριξ, του ευρύτερου δημοσίου. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ανάλογο νόμο, του οποίου η εφαρμογή εκκρεμούσε, το 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας την ίδια νομιμοποιητική βάση, δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί ένα προσωπείο αξιοκρατίας, την ώρα που διατηρεί τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο της επιτροπής, που θα επιλέγει τις νέες διοικήσεις. Άρα, ο νέος νόμος το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει μια επίφαση νομιμότητας στην πρακτική της διαχείρισης του κράτους, ως λάφυρου, εκ μέρους της δεξιάς.

Στις 02/11 είχαμε την ομόφωνη απόφαση υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών του κόμματος των “Σπαρτιατών” από την Επιτροπή Δεοντολογίας, για εξαπάτηση του ελληνικού λαού, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Κοινώς, ότι τα στελέχη του κόμματος είχαν παρασκηνιακά την πλήρη υποστήριξη του καταδικασθέντος, Ηλία Κασιδιάρη. Αλήθεια όμως, μήπως τα σημαντικά ποσοστά που συγκέντρωνε η Χρυσή Αυγή ακόμη και μετά την καταδίκη της, υποδηλώνουν, πως ο ελληνικός λαός δεν εξαπατήθηκε, αλλά ήξερε τι επέλεγε;


Καταρχάς, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν και την παταγώδη αποτυχίας της Κυβέρνησης της ΝΔ να θέσει φραγμό, στους νεοναζιστές οπαδούς του κατάδικου Ηλία Κασιδιάρη. Κάτι που επισημαίναμε με κάθε τρόπο, όταν οι συνταγματικές ακροβασίες της ΝΔ δημιουργούσαν συνθήκες κοινοβουλευτικής παρωδίας κι εκφυλισμού των θεσμών, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία, στη βάση της «πρότασης Αλιβιζάτου», την οποία ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε. Το ευρύτερο ζήτημα της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει το σύνολο του Δημοκρατικού κόσμου. Και να οδηγήσει σε πρωτοβουλίες, τόσο μέσα στους θεσμούς, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τον εξοστρακισμό αυτών των αντικοινοβουλευτικών και μισανθρωπικών ιδεών, από την δημόσια σφαίρα.

Προσφάτως, είχαμε και το “ατόπημα” της κυβέρνησης, με τη μη καταβολή της βασικής ενίσχυσης των αγροτών, που χαρακτηρίσατε ως επιτελική ανικανότητα των “αρίστων” της ΝΔ. Το σχόλιό σας;


Η προχειρότητα και η επιτελική ανικανότητα της ΝΔ ναρκοθετούν και τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Η αδυναμία ακόμα και μιας απλής διεκπεραιωτικής διαδικασίας, όπως είναι η πίστωση των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων, είναι απλώς ένα ακόμη δείγμα της επιπολαιότητας με την οποία ασκείται η πολιτική, με θύματα, δυστυχώς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει πειστικές εξηγήσεις, για το νέο κεφάλαιο της κυβερνητικής κοροϊδίας.

Χαράλαμπος Μαμουλάκης,

Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Leave a Comment