Ταξιδεύουμε στο Νεοχώρι Καρδίτσας

Το Νεοχώρι αποτελεί μεγάλο οικισμό του νομού Καρδίτσας. Είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, του οποίου αποτελεί Τοπική Κοινότητα. Απέχει από την πόλη της Καρδίτσας περίπου 40 χιλιόμετρα.

Ιστορικά, με τη συνθήκη του Ταμασίου το 1525, το Νεοχώρι ορίστηκε έδρα του συμβουλίου της αυτόνομης κοινότητας των Αγράφων. Συγκεκριμένα, στη συνθήκη αναφερόταν “Άπαντα τα χωρία των Αγράφων αποτελούσιν αυτονομίαν, η οποία διοικείται υπό συμβουλίου, έχοντος έδραν την παρά το οροπέδιον Νευροπόλεως ονομαστήν κωμόπολιν (Κασαμπά) Νεοχώριον” . Εκεί είχε την έδρα της επίσης η Ιερά Μητρόπολη Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Όσον αφορά στην οικονομία, παλιότερα βασιζόταν στην αγροτική ζωή και ήταν συνδεδεμένη με το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Μετά τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα στη θέση του οροπεδίου το 1959, η οικονομία της περιοχής υπέστη πλήγμα. Με την τουριστική ανάπτυξη που ξεκίνησε στην περιοχή από την δεκαετία του 1980, ο οικισμός ανέκαμψε στηριζόμενος πλέον στον τουρισμό.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Νεοχώρι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει αρκετά όμορφα και φιλόξενα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα. Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν μοναδική πανοραμική θέα στη λίμνη, ενώ κάποια άλλα στο θεσσαλικό κάμπο ή στις εντυπωσιακές κορυφογραμμές. Τα Πεζούλια, η Νεράιδα, τα Καλύβια, η Φυλακτή, η Καστανιά, η Κερασιά, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Στο Νεοχώρι οι επιλογές για φαγητό, ποτό και καφέ, αλλά και διαμονή, είναι πολλές. Τα περισσότερα καταλύματα είναι παραδοσιακά και προσφέρουν μοναδική θέα στη λίμνη. Η επίσκεψη στην περιοχή ενδείκνυται όλο το χρόνο, το τοπίο όμως όταν συνοδεύεται με χιόνι, είναι απλά μοναδικό. Πέρα από την πεζοπορία και τους μοναδικούς περιπάτους που μπορείς να απολαύσεις, αν είσαι λίγο πιο δραστήριος μπορείς να επιδοθείς και σε δραστηριότητες στη λίμνη, όπως κανό και υδροποδήλατο. Εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, κυρίως το χειμώνα.

Leave a Comment