Αμπελάκια Λάρισας˸ Το χωριό με την πλούσια ιστορία

Τα Αμπελάκια αποτελούν παραδοσιακό οικισμό του νομού Λάρισας, χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το χωριό είναι γνωστό για τα σπουδαία αρχοντικά του, καθώς γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και τη βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα.

Τα Αμπελάκια στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν από τα χωριά που είχαν κάποια προνόμια κι επίσης δεν κατοικούνταν από Τούρκους, με αποτέλεσμα οι ‘Έλληνες να μπορούν ανενόχλητα και για το δικό τους συμφέρον να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ασκούν τις βιοτεχνικές δραστηριότητές τους, όπως την υφαντουργία, τη μεταξουργία, τη νηματοβαφή, την αμπελοκαλλιέργεια, κ.α. Οι κάτοικοι ήταν υποχρεωμένοι μόνο σε πληρωμή του φόρου υποτέλειας και αφού γινόταν αυτό, ήταν παντελώς ελεύθεροι να αυτοδιοικούνται.

Στα Αμπελάκια μπορεί κανείς να επισκεφθεί αρκετούς ενδιαφέροντες χώρους, όπως το «Σπίτι του Σβαρτς», όπου πρόκειται για το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου, ο οποίος ίδρυσε την αμπελακιώτικη συντεχνία και επέκτεινε την δραστηριότητά της στη Γερμανία και την Αυστρία. Πέρα από τις αίθουσες ενός εξαιρετικού δείγματος τοπικής αρχιτεκτονικής, θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε τα βήματα της ιστορικής «Συντροφιάς» (συνεταιρισμός του χωριού από το 1.778, με εμπορικές κινήσεις σχετιζόμενες με την παραγωγή νήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη) μέσα στο κτίσμα φρουριακής μορφής. με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Εικόνες από το Σπίτι του Σβαρτς

Επίσης, το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο βρίσκονται παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα άλλων εποχών. Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο τον 15ο αιώνα και εφοδιασμένο με σπάνιες αγιογραφίες. Αξίζει επίσης η επίσκεψη στην κεντρική εκκλησία του χωριού, την Αγία Παρασκευή με το «νησιώτικο» χρώμα, αλλά και στο ξωκλήσι του Άη-Λια, στο οποίο οδηγεί μία πανέμορφη διαδρομή λίγο έξω από το χωριό.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (1940-1949), που κάποτε ήταν το σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή, ο οποίος το είχε μετατρέψει σε μυστικό τυπογραφείο επί Κατοχής και πλέον είναι ανοιχτό για το κοινό. Στον περίγυρο του χωριού, θα ανακαλύψετε τμήματα ενετικών τειχών, παλιών πύργων, καθώς και του Κάστρου της Ωριάς.

Εικόνα από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Φυσικά στα Αμπελάκια θα απολαύσετε το φαγητό σας σε ωραίες και παραδοσιακές ταβέρνες, θα πιείτε τον καφέ σας σε όμορφα καφέ κι επίσης θα έχετε την ευκαιρία να μείνετε σε ζεστούς και φιλόξενους ξενώνες.

Leave a Comment