Βίλνιους: Η εντυπωσιακή μπαρόκ πρωτεύουσα της Λιθουανίας


Το Βίλνιους αποτελεί το μπαρόκ διαμάντι της Βαλτικής, είναι η νοτιότερη πρωτεύουσα των χωρών της και παράλληλα η πιο αυθεντική. Πρόκειται για μια πόλη με απίστευτη γοητεία, που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν ταξιδιώτη.


Αξιοθέατα

Ο λόφος Γκεντιμίνας είναι ο λόφος που γεννήθηκε η πόλη, εκεί που χτίστηκε το κάστρο της τον μακρινό 13ο αιώνα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και στην κορυφή του ανηφορίζει ένα δρομάκι, που ξεκινά από την πλατεία του Καθεδρικού. Επίσης, περνά από δυο φρουριακά κτίσματα, τα οποία λειτουργούν ως Μουσεία του Κάστρου και θυμίζουν σκηνικό Braveheart. Το πιο γνωστό σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, είναι η πλατεία του Καθεδρικού της πόλης. Το ξεχωριστό καμπαναριό του υψώνεται πάνω από 50 μέτρα, ενώ στο πίσω μέρος της πλατείας απλώνεται το αναστηλωμένο Παλάτι των Μεγάλων Δουκών και ένα υπέροχο, ολάνθιστο πάρκο. Η Παλιά Πόλη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση παλιά πόλη της Ευρώπης και είναι προστατευμένη σε όλη της την έκταση από την Unesco, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, που διαθέτει 12 περίβολους και λειτουργεί ως σήμερα. Μετά τη γέφυρα του ποταμού Vilnia, θα βρείτε το άγαλμα του προστάτη του Uzupis, ενώ θα δείτε επίσης χαραγμένο σε πλάκες στον τοίχο, το Σύνταγμα του Uzupis. Από την πλατεία του Καθεδρικού ξεκινά η μεγάλη λεωφόρος Gedimino, όπου θα συναντήσετε σημαντικά κτίρια, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο της Λιθουανικής Τράπεζας και την Όπερα του Βίλνιους.

Δραστηριότητες

Σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται το κάστρο Τρακάι, χτισμένο στη λίμνη Γκαλβέ, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Επίσης σε απόσταση 3 ωρών βρίσκεται ο λόφος των Σταυρών, που είναι ένα από τα ιδιαίτερα σημεία της πόλης.

Φαγητό

Η παραδοσιακή λιθουανική κουζίνα περιλαμβάνει κυρίως κρέας, όπως αγριόχοιρο ή φασιανό. Ένα παραδοσιακό πιάτο είναι η πατάτα φούρνου cepelinai «ζεπελίνε» και  η κρύα σούπα saltibarsciai «σαλτιμπάρσκε». Τέλος, θα δοκιμάσετε άριστης ποιότητας λιθουανική μπύρα Hira.

Διαμονή

Στο Βίλνιους υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί κανείς να μείνει. Μερικά οικονομικά καταλύματα είναι τα μοντέρνα και άνετα δωμάτια των Corner Hotel και Green Hotel, από 45 ευρώ το δίκλινο και στα δωμάτια του Ivolita, στην Παλιά Πόλη από 55 ευρώ το δίκλινο. Επίσης, μπορεί κανείς να επιλέξει να μείνει στις μικρές αλλά ρομαντικές σοφίτες του Alexa, από 50 ευρώ το δίκλινο.

Αγορές

Το Βίλνιους διαθέτει μικρές υπαίθριες αγορές, αλλά και μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορέσετε να αγοράσετε αντίκες, κοσμήματα, περίτεχνα είδη λαϊκής τέχνης και δερμάτινα είδη. Η Λιθουανία φημίζεται επίσης για το κεχριμπάρι της και τα λινά της υφάσματα.

Συμβουλές –Tips

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τη Λιθουανία είναι από Μάιο – Οκτώβριο, καθώς είναι αρκετά κρύα χώρα.

Από Τσιάκου Χρύσα


Leave a Comment