Βαλτική: Ανακαλύφθηκε βυθισμένο τείχος 10.000 ετών

Ένα πέτρινο τείχος ενός σχεδόν χιλιομέτρου, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του λίθου, ανακαλύφτηκε πρόσφατα στα παγωμένα νερά της Βαλτικής Θάλασσας, στη Γερμανία. 

Το τείχος που εντοπίστηκε τυχαία, υπολογίζεται, πως χτίστηκε πριν από 10.000 περίπου χρόνια και μια πιο προσεκτική επιθεώρηση της δομής, η οποία ονομάστηκε Blinkerwall, αποκάλυψε περίπου, 1.400 μικρότερες πέτρες.

Το βυθισμένο τείχος, καλύπτεται από 21 μέτρα νερού, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν, ότι κατασκευάστηκε από κυνηγούς δίπλα σε λίμνη ή βάλτο, πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ενώ ο σκοπός του τείχους είναι δύσκολο να αποδειχθεί, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι χρησίμευε ως διάδρομος για τους κυνηγούς που κυνηγούσαν κοπάδια ταράνδων, ένα ζώο που αποτελούσε βασική τροφή, εκείνη την εποχή.

Εναλλακτικά, το τείχος μπορεί να ανάγκαζε τα ζώα να εισέλθουν στη γειτονική λίμνη, επιβραδύνοντας τα και καθιστώντας τα, εύκολη λεία για τους κυνηγούς.

Ένα δεύτερο τείχος, παράλληλο με το Blinkerwall, μπορεί να είναι θαμμένο στα ιζήματα του πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Leave a Comment