Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Λέκκας, μιας και ολοένα πιο συχνά βλέπουμε λίμνες και ποτάμια να μετατρέπονται σε ατελείωτες ξερές εκτάσεις, που θυμίζουν, περισσότερο έρημο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο λόγος είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων, που ακόμη και όταν υπάρχουν, πέφτουν με τέτοια “αγριότητα”, που δεν μπορεί το έδαφος να απορροφήσει το νερό αντιθέτως, δημιουργεί καταστροφικά, πλημμυρικά φαινόμενα.
Χαρακτηριστικό είναι, πως πολλές περιοχές της χώρας, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και αυτές είναι τα νησιά, η Πελοπόννησος, η ηπειρωτική χώρα, η Στερεά και ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας.
Όπως είπε, πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν επίσης και κάποιες περιοχές, της Δυτικής Ελλάδας.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, γιατί δεν οφείλεται μόνο στην απουσία των βροχοπτώσεων τη χειμερινή περίοδο, αλλά οφείλεται και στη μη προσαρμογή της κατανάλωσης. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, επειδή η κατανάλωση αυξάνεται, λόγω τουριστών και λόγω του τουρισμού. Χαρακτήρισε μάλιστα το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές «μείζον».
Περιέγραψε επίσης, δύο διαδικασίες: Η μία, είναι ουσιαστικά αυτή, της αποθήκευσης του νερού. Και η άλλη, είναι αυτή της εξοικονόμησης του νερού, που είναι και αυτή πολύ σημαντική, γιατί πρέπει σε πολλές περιοχές τα δίκτυα να αντικατασταθούν, λόγω διαρροών.