Συμβουλές για την καλλιέργεια της Ψυχικής Ανθεκτικότητας

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλαπλές πιέσεις και συγκρούσεις και αρκετές φορές καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Κάποιες άλλες φορές όμως, νιώθουμε ότι καταρρέουμε ψυχικά και ότι δεν μπορούμε να επωμιστούμε περαιτέρω ευθύνες και βάρος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καλλιεργούμε προσαρμοστικούς μηχανισμούς, ένας εκ των οποίων είναι η ψυχική ανθεκτικότητα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα αναφέρεται στη θετική προσαρμογή του ατόμου μετά από ένα τραυματικό γεγονός, καθώς και στην ικανότητά του για ανάκαμψη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καλλιεργήσει κανείς την ψυχική ανθεκτικότητα, καθώς δεν αποτελεί ένα εγγενές  χαρακτηριστικό.

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η μάχη που δίνουμε είναι σημαντική, ανεξάρτητα από τι είναι αυτό που παλεύουμε. Οι πιεστικές συνθήκες είναι υποκειμενικές και πολλές φορές κάτι που μας φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να είναι πολύ σημαντικό και επώδυνο για αυτόν που το βιώνει. Οπότε δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις δυσκολίες που περνάμε, ούτε να συγκρίνουμε ποιος βιώνει περισσότερες δυσκολίες. Επίσης, όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία είναι βοηθητικό να σκεφτόμαστε πώς αντιμετωπίσαμε μια αντίστοιχη συνθήκη, ποια είναι τα δυνατά μας χαρακτηριστικά και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το καινούριο πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας τις ξεχωριστές μας δυνάμεις, μπορούμε να αντιπαρερχόμαστε όσες δυσκολίες εμφανίζονται στη ζωή μας.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μια κατάσταση δεν μπορεί να λυθεί από μόνη της και ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα, αλλά ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όλα τα προβλήματα έχουν τρόπους προσέγγισης, αρκεί να μην καταθέτουμε τα όπλα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατοί νιώθουμε ότι είμαστε, είναι καλό μερικές φορές να ζητάμε υποστήριξη, είτε από κάποιον φίλο μας, είτε από έναν θεραπευτή. Η βοήθεια δε σημαίνει αδυναμία, αντιθέτως μας βοηθά να «ελαφρύνουμε» κάπως το φορτίο που έχουμε μέσα μας.

Σε στιγμές που νιώθουμε ότι οι δυνάμεις μας μας εγκαταλείπουν, είναι καλό να διοχετεύουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα σε μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί. Είτε πρόκειται για ένα άθλημα, μουσική, τέχνες ή βόλτα με φίλους. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο να διοχετεύει τα συναισθήματά του και να περνάει ευχάριστα τον χρόνο του.

Τέλος, είναι σημαντικό να είμαστε συμπονετικοί με τον εαυτό μας και να συνειδητοποιούμε ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές δυσκολίες και βγήκαμε δυνατοί από όλα αυτά. Συχνά βλέπουμε πόσο πληγωμένοι είμαστε, ξεχνάμε όμως τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και το γεγονός ότι έχουμε πολλές περισσότερες δυνατότητες από όσες νομίζουμε, για να διαχειριστούμε τις δυσκολίες.

Από Τσιάκου Χρύσα

Leave a Comment