Ο Ποταμός Βενέτικος στα Γρεβενά ή αλλιώς το «Γεφύρι του Μεγαλέξαντρου»

Ο Βενέτικος  είναι ποταμός της Μακεδονίας και βρίσκεται στο νομό Γρεβενών. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά. Λίγο νοτιότερα των Γρεβενών, ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους, σχηματίζοντας τις Πύλες του Βενέτικου. Στην συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Αγάπη.

Το υπέροχο  γαλαζοπράσινο χρώμα τον κάνει να ξεχωρίζει, τις περιόδους όμως των έντονων βροχοπτώσεων, τα νερά του γεμίζουν λάσπη.

Το σημείο που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Γρεβενών – Καλαμπάκας, προσφέρει μια μοναδική εικόνα στον ταξιδιώτη και είναι σχεδόν απίθανο να μη σταματήσει κάποιος για να χαλαρώσει απολαμβάνοντας το τοπίο ή να βγάλει μια φωτογραφία. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κοντά στο Ελευθεροχώρι Γρεβενών, νότια της πόλης.

Οι ντόπιοι και όχι μόνο, το θυμούνται με την ονομασία «Γεφύρι του Μεγαλέξαντρου». Οι δύο αντικριστοί, επίπεδοι στην κορυφή τους βράχοι που ξεπροβάλλουν στις όχθες του Βενέτικου, λέγονται «το πάτημα του Βουκεφάλα».

Ο θρύλος λέει ότι σε εκείνο το σημείο στάθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος καβάλα στο άλογό του, τον ξακουστό Βουκεφάλα και πέρασε το ποτάμι από τον ένα βράχο στον άλλο (απέναντι), με ένα άλμα του ζώου. Έτσι αποτυπώθηκε στους επίπεδους βράχους, το ίχνος από τις οπλές του Βουκεφάλα.

Ο Βενέτικος ενδείκνυται για διάφορες δραστηριότητες, όπως καγιάκ και ράφτινγκ, ενώ οι ντόπιοι κατά τους θερινούς μήνες και λόγω του ότι ο νομός δε βρίσκεται κοντά σε θάλασσα, τον επισκέπτονται για μπάνιο. Το νερό όπως και σε όλα τα ποτάμια είναι κρύο, ενώ χρειάζεται προσοχή, γιατί πολλές φορές είναι και επικίνδυνο.

Ένα πέρασμα λοιπόν από το σημείο και μια στάση σε ένα από τα κιόσκια που βρίσκονται εκεί γύρω θα σας ανταμείψουν και αξίζουν την αναμονή του ταξιδιού σας!

Leave a Comment