Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στην ψυχική διάθεση

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ανά διαστήματα, ότι η διάθεση μας επηρεάζεται από τον καιρό. Άλλοι αισθάνονται μελαγχολία όταν βρέχει, άλλοι είναι υπερβολικά ενεργητικοί όταν έχει καλό καιρό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καιρικές συνθήκες επιδρούν στη διάθεσή μας, με διαφορετικούς τρόπους.

Ο Denissen και οι συνεργάτες του (2008) διαπίστωσαν, ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να βοηθήσουν ένα καταθλιπτικό άτομο και να «ανεβάσουν» τη διάθεσή του, ενώ καιρικά φαινόμενα όπως ο άνεμος ή η χαμηλή θερμοκρασία, συμβάλλουν σε πιο στενάχωρα συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά, ο Hsiang και οι συνεργάτες του (2013) βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης επιθετικότητας και των υψηλότερων θερμοκρασιών. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συγκρούσεις διακομματικών ομάδων είχαν την τάση να αυξάνονται κατά 14%. Επίσης βρήκαν ότι η διαπροσωπική βία αυξήθηκε κατά 4%.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder), είναι ένα πραγματικό είδος καταθλιπτικής διαταραχής, όπου το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο ενός ατόμου είναι συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη εποχή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει τόσο τους χειμερινούς μήνες, όσο και τους καλοκαιρινούς. Μάλιστα έρευνες αναφέρουν ότι οι αυτοκτονίες παρουσιάζουν αύξηση την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ερευνητές (Koskinen et al., 2002) διαπίστωσαν, ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους παρουσίαζαν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις την άνοιξη και το καλοκαίρι (πιθανώς επηρεαζόμενοι από τις υψηλές θερμοκρασίες).

Ο καιρός φαίνεται να έχει μια πραγματικά μετρήσιμη επίδραση στη διάθεση πολλών ανθρώπων, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένα στοιχείο που αναδείχθηκε στις περισσότερες έρευνες, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα, όσοι ζουν σε γεωγραφικές περιοχές που βιώνουν μεγάλους περιόδους ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, επηρεάζονται και περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Όλα τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και δίνουν αρκετές εξηγήσεις σε ερωτήματα που κατά καιρούς μας απασχολούν. Αυτό όμως που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η επίδραση του καιρού μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη, όσο μπορεί να πιστεύουμε κάποιες φορές. Πολλοί παράγοντες αλληλεπιδρούν στη διάθεσή μας και πρόκειται για συναισθήματα εντελώς υποκειμενικά, καθώς η προσωπικότητα και τα βιώματα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά, όπως και ο τρόπος που θα αποφασίσουμε να διαχειριστούμε και να περάσουμε τη μέρα μας, ανεξάρτητα από τα καιρικά φαινόμενα.

Από Τσιάκου Χρύσα

Leave a Comment