The Cleaningans˸ Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που ομορφαίνει την πόλη

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς… Πότε ξεκίνησε η δράση σας, από πόσα άτομα απαρτίζεται η ομάδα σας και ποιο ήταν το έναυσμά σας για να ενωθείτε;

Ονομαζόμαστε “The Cleaningans” και είμαστε μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος όπου κύριο μας μέλημα είναι να απομακρύνουμε τα σκουπίδια από όποια περιοχή το έχει ανάγκη, δίνοντας έτσι μια άλλη όψη στο εκάστοτε μέρος. Η ομάδα δημιουργήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2021 και απαρτίζεται από 25 τακτικά μέλη -νέα κατά κύριο λόγο- από 12 έως 23 ετών, όμως υπάρχουν και μεγαλύτεροι εθελοντές στην ομάδα. Παρόλα αυτά, η ομάδα είναι ανοιχτή και δεχόμαστε με χαρά τον καθένα που έχει όρεξη να βοηθήσει, στο έργο μας. Το έναυσμα δόθηκε από τον ιδρυτή της ομάδας και των γενικότερων πρωτοβουλιών Παναγιώτη Μοσχίδη, όπου τον ενοχλούσε η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, όσον αφορά στην ανεξέλεγκτη ρίψης σκουπιδιών και μπαζών οπουδήποτε κι έτσι από το να κατηγορεί είτε την ασυνειδησία ορισμένων πολιτών είτε την δημοτική αρχή, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις που έδωσε πήρε γάντια και σακουλές και ξεκίνησε να καθαρίζει το πιο κοντινό πάρκο στην γειτονιά του. Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στα social media εκείνης της δράσης αλλά και από μερικές ακόμη που ακολούθησαν, οικογένεια, φίλοι, γνωστοί, άρχισαν να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά σε δράσεις και μετά από μερικούς μήνες δημιουργήθηκε η ομάδα.

Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικά πράττετε το αυτονόητο. Μεριμνάτε γι΄αυτά, που θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος και πολίτης, να μεριμνά ατομικά. Υπάρχουν στιγμές που σας θυμώνει αυτό;

Είναι η αλήθεια ότι σε κάθε δράση εκτός από την όρεξη για καθαριότητα που έχουμε όλοι, αλλά και για ουσιαστική αλλαγή, υπάρχει κι ένας εσωτερικός εκνευρισμός για την κατάσταση με τα σκουπίδια στη χώρα μας, γενικότερα. Είναι τόσο απλό μα τελικά τόσο δύσκολο να είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες και να κάνουμε απλά πράγματα, όπως το να πετάμε στον κάδο τα σκουπίδια μας και να κάνουμε ανακύκλωση. Το πιο λυπηρό και ταυτόχρονα αυτό που μας προκαλεί θυμό τον οποίο προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε όρεξη, είναι όταν παρατηρούμε σημεία τα οποία καθαρίσαμε παλαιότερα με πολύ κόπο, να έχουν γεμίσει πάλι με σκουπίδια, επιβεβαιώνοντας το πόσο ανεκπαίδευτοι είμαστε, σαν σύνολο.

Πρόσφατα η φωτογραφία ενός πλαστικού μπουκαλιού που βρήκατε στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης έγινε viral. Πείτε μας γι’ αυτό, προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως το να πετάς απλά ένα πλαστικό μπουκάλι δεν είναι καθόλου απλό, αντίθετα, είναι καταστροφικό.

Είναι αλήθεια ότι το πλαστικό μπουκάλι που βρέθηκε ξεβρασμένο τυχαία στο Καραμπουρνάκι, έκανε το γύρο του διαδικτύου, γεγονός το οποίο θεωρούμε πως βγήκε σε καλό, βάζοντας σε σκέψεις αρκετούς πολίτες, έτσι ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνοι και να μάθουν να προστατεύουν το περιβάλλον. Στην αρχή είδαμε το μπουκάλι πεταμένο και ασυναίσθητα το πήραμε, για να το πετάξουμε σε έναν κοντινό κάδο. Όταν το κοιτάξαμε λίγο καλύτερα, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε βρει κάτι το οποίο, σίγουρα ανήκει σε κάποια παλαιότερη δεκαετία. Το φωτογραφίσαμε και το πήραμε μαζί μας. Ύστερα ψάξαμε πληροφορίες γι αυτό, ώσπου βρήκαμε ότι ανήκει στη δεκαετία του 80. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε στον απλό κόσμο, ότι πετώντας ένα πλαστικό μπουκάλι οπουδήποτε αλλού εκτός από τα σκουπίδια, μπορεί να έχει την ίδια τύχη, με αυτό που ανακαλύψαμε, δείχνοντας έτσι το πόσο σοβαρό πρόβλημα, αντιμετωπίζει η χώρα μας και όχι μόνο.

Υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις σας τώρα που έρχεται το καλοκαίρι και δυστυχώς η απροσεξία του κόσμου αυξάνεται, ειδικά στις ακτές; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες εφόσον το επιθυμούν;

Ακόμη δεν έχουμε προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις μας για τους θερινούς μήνες, όμως έχουμε αρκετά σχέδια, όπου θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Όπως προαναφέραμε, η ομάδα μας είναι ανοιχτή για όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν και η πιο σημαντική βοήθεια, είναι η φυσική τους παρουσία στις δράσεις μας. Γι’ αυτές μπορούν να ενημερώνονται από τα social media μας, facebook και instagram. Εκεί, ενημερώνουμε για κάθε δράση που προγραμματίζουμε.

Και κάτι τελευταίο και αισιόδοξο μιας και αγαπάτε το περιβάλλον, γι΄αυτό και το φροντίζετε! Πώς το ονειρεύεστε ιδανικά;

Ονειρευόμαστε ένα περιβάλλον καθαρό, ένα περιβάλλον χωρίς σκουπίδια παντού, με υπεύθυνους πολίτες που θα το σέβονται, γιατί το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και πρέπει όλοι μας να το φροντίζουμε, να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε!

Μπορείτε να τους βρείτε

https://www.facebook.com/thecleaningans/
instagram: @the_cleaningans

Leave a Comment