Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας

Τα μέτρα πρόληψης κατά της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αγώνα βόλεϋ, στου Ρέντη.

Να σημειωθεί, πως για το περιστατικό συνελήφθη ένας 18χρονος ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και αναζητείται ο εντολέας ή οι εντολείς, των άγριων επεισοδίων.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουάριου του 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β’ που ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ. Εκδίδεται σήμερα ΠΝΠ με άμεση εφαρμογή. Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας και ασφάλειας. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους ασφαλείας.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστούν τα αποτελέσματα εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, ώστε να εξεταστεί η παράτασή της. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και την ακεραιότητα των συμμετεχόντων.

Ενδεικτικά, μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η εκπλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

-Εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στο σύνολο γων γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη δυνατότητα ελέγχου τους από τις αρμόδιες αρχές και

-Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επισημαίνεται, ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Αύριο Τρίτη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, για αναζήτηση των ηθικών και φυσικών αυτουργών και την αναζήτηση τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Leave a Comment