Συνέντευξη με το Ορφανοτροφείο Θηλέων “Μέλισσα”

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία της “Μέλισσας“, πόσα παιδιά φιλοξενείτε και πώς είναι η ζωή τους εδώ, στον όμορφο χώρο που έχετε φτιάξει.

Η ιστορία της “Μέλισσας” ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Για την ακρίβεια, το 2021 κλείσαμε 100 χρόνια λειτουργίας. Δυστυχώς βέβαια η πανδημία δε μας επέτρεψε να το γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε, παρά μόνο διαδικτυακά, όπως επιβάλλουν οι καιροί.

Αρχικά το ίδρυμα βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, από το 1977 όμως μέχρι και σήμερα βρίσκεται εδώ, στο Πανόραμα και για να είμαστε ειλικρινείς μας αρέσει πολύ, γιατί είναι ήσυχα και περισσότερο κοντά στη φύση.

Φιλοξενούμε 18 κορίτσια μιας και είμαστε Ορφανοτροφείο Θηλέων, ηλικίας 10 έως 18 ετών. Τα παιδιά προέρχονται από κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον και κατόπιν των νόμιμων διαδικασιών που ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση μεταφέρονται εδώ, μιας και δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μετά την ενηλικίωσή τους κι εφόσον δεν μπορούν να πάνε κάπου αλλού, μπορούν να ζήσουν άλλα τρία χρόνια εδώ, στα διαμερίσματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.

Υπάρχουν ψυχολόγοι στηρίζουν όλα τα παιδιά και επόπτες που βρίσκονται εδώ συνεχώς -με εναλλαγές σαφώς στο ωράριο- και τις προσέχουν.

Πέρα από τη βοήθεια του κόσμου, υπάρχει βοήθεια από δήμους και αρμόδιους φορείς;

Η αλήθεια είναι πως τη μεγαλύτερη βοήθεια, μας την προσφέρει ο κόσμος και είμαστε ευγνώμονες γι΄αυτό. Μέσα από τον εθελοντισμό και τις μικρές, απλές κινήσεις, η ζωή των παιδιών και η δική μας, γίνεται καλύτερη.

Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο παράπονο από τους δήμους και τους ιθύνοντες, πάντα όμως υπάρχει περιθώριο για περισσότερη βοήθεια και προσφορά. Παρόλα αυτά δεχόμαστε στήριξη από διάφορες πλευρές με αγάπη και ανιδιοτέλεια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η πανδημία επηρέασε την καθημερινότητα και τις δράσεις σας;

Η πανδημία επηρέασε κι εμάς σε μεγάλο βαθμό. Όπως προανέφερα δε γιορτάσαμε όπως θα θέλαμε την επέτειο για τα 100 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος και γενικότερα αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες και στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να “εγκλωβίσεις” τα παιδιά μέσα στους τέσσερις τοίχους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως παρόλη τη χαλάρωση των μέτρων εμείς είμαστε επιφυλακτικοί και δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο για το άμεσο μέλλον. Σχεδιάζουμε μια θεατρική παράσταση και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν γίνει πάντα με την ανάλογη προστασία, το πασχαλινό διαδικτυακό bazaar μας με τις χειροποίητες λαμπάδες για το Πάσχα, αλλά κάτι με μεγάλο κοινό, πολύ άμεσα, δε σκοπεύουμε να κάνουμε. Τα δύο αυτά χρόνια ήταν πρωτόγνωρα και για εμάς, όπως και για όλους.

Ποια είναι η σχέση των κοριτσιών μεταξύ τους και πώς υποδέχονται ένα καινούριο μέλος στο ίδρυμα;

Τα κορίτσια ευτυχώς διατηρούν πολύ καλές και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό κάνει κι εμάς, να νιώθουμε πιο ήσυχοι.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση, που έρθει ένα νέο παιδί. Το βοηθούν να ενταχθεί, το ξεναγούν και γενικότερα του συμπαραστέκονται γιατί έχουν την ικανότητα και την ευαισθησία να αντιληφθούν, ότι προέρχονται από ανάλογο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν υπάρχει κατανόηση και αυτό είναι πολύ όμορφο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κορίτσια που μεγαλώνουν σε εσάς και στη συνέχεια φεύγουν, επικοινωνούν στην πορεία της ζωής τους μαζί σας για να σας συμβουλευτούν ή να ζητήσουν τη βοήθειά σας;

Για εμάς είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα του να διατηρούμε επαφές με τα κορίτσια, ακόμη και όταν μεγαλώνουν και φεύγουν από εδώ. Είναι ακόμη πιο όμορφο όταν προχωράνε στη ζωή τους κι εμείς μαθαίνουμε ευχάριστα νέα τους. Αυτό θέλουμε για εκείνες. Να είναι καλά και χαρούμενες.

Σαφώς και τυχαίνει πολλές φορές οι κοπέλες να συναντήσουν μια δυσάρεστη συνθήκη στη ζωή τους και να απευθυνθούν σε εμάς, κυρίως για συμβουλή και ψυχολογική υποστήριξη. Είμαστε εδώ για εκείνες και επιθυμία μας είναι να κρατούμε επαφές μαζί τους, όπως προανέφερα.

Πώς μπορεί κάποιος εθελοντής να βοηθήσει τη “Μέλισσα” και το έργο της;

Οι τρόποι είναι πολλοί και μέσω του εθελοντισμού, γίνονται θαύματα! Πέρα από τους προφανείς τρόπους, ένδυση – υπόδηση, οικονομική ενίσχυση, το ίδρυμα χρειάζεται εκπαιδευτική υποστήριξη ή ακόμη και κάποιον άνθρωπο που θα θέλει να βγει μια βόλτα με τα κορίτσια ή θα θέλει να προσφέρει το χώρο και το χρόνο του, για μια εκδρομή.

Έχουμε τέτοια παραδείγματα ανθρώπων, που μέσω της προσφοράς τους μας βοήθησαν να φτιάξουμε αναμνήσεις με τα παιδιά. Στιγμές που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Επισκεπτόμαστε συχνά τη Waterland, εξοχική κατοικία για λίγες μέρες ξενοιασιάς το καλοκαίρι και όλα αυτά χάρη σε εκείνους τους ανθρώπους. Μία μικρή κίνηση αρκεί. Μία λεπτομέρεια που όμως κάνει τη διαφορά και τα παιδιά ανυπομονούν να τη βιώσουν. Έχουμε δημιουργήσει πολύ δυνατές φιλίες μέσα από αυτό κι ευελπιστούμε και για ακόμη περισσότερες.

Σε σχέση με την εκπαιδευτική ενίσχυση που ανέφερα στην αρχή, επίσης υπήρξαν άνθρωποι που μας βοήθησαν. Χρειαζόμαστε όμως εκπαιδευτικούς να προσφέρουν τη βοήθειά τους, με διδασκαλία και σημειώσεις. Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη. Ο εθελοντισμός και η προσφορά δε σταματούν ποτέ.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για τη “Μέλισσα” και τα κορίτσια της;

Θα θέλαμε να ξέρει πως καθημερινά δίνουμε ένα διαρκή , αλλά και όμορφο αγώνα.

Δε μας αρέσει καθόλου όταν παρατηρούμε οίκτο ή ακούμε υποτιμητικές κατά κάποιον τρόπο προσφωνήσεις προς τα παιδιά, που ζουν εδώ. Έζησαν κάτι δυσάρεστο και τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό είναι γεγονός. Χρειάζονται όμως κατανόηση και συμπαράσταση. Όχι λύπηση.

Αυτό θα θέλαμε να πούμε. Ότι είναι καλά, ασφαλή και αυτό έχει σημασία!

Leave a Comment