Συναισθηματικός εθισμός και απεξάρτηση

Όταν ακούμε τη λέξη εθισμός, αυτόματα μας έρχεται στο μυαλό η σύνδεση με εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως ναρκωτικά, τσιγάρο ή αλκοόλ.

Αρχικά πρόκειται, για μιας μορφής ασθένειας του εγκεφάλου και συγκεκριμένα του κέντρου ανταμοιβής και δεν εμπεριέχει τίποτα σωματικό. Όπως είναι λογικό, δε γίνεται το σώμα να επιζητά κάτι που το βλάπτει. Αντίθετα μάλιστα πολλές φορές αντιδρά και φωνάζει “βοήθεια”, με τον τρόπο του.

Η διαδικασία απεξάρτησης από έναν εθισμό για τους περισσότερους, είναι μακρά και επίπονη. Αυτό φυσικά σχετίζεται με το κατά πόσο ένα άτομο έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και επιθυμεί την αποδέσμευσή του, καθώς και στην περίπτωση αυτή, το μυαλό είναι εκείνο που αποφασίζει.

Κατά τη δύσκολη αυτή διαδικασία της απεξάρτησης, παρουσιάζεται το λεγόμενο “σύνδρομο στέρησης”, το οποίο ορισμένες φορές και ανάλογα το στάδιο του εθισμού, έχει και σωματικό αντίκτυπο. Εφίδρωση, κρίσεις πανικού, πονοκέφαλος, οργή, θυμός, κατάθλιψη, συνεχείς εναλλαγές διάθεσης, είναι μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα.

Συναισθηματικός εθισμός

Ένα είδος εθισμού το οποίο πολλοί υποστηρίζουν και άλλοι αμφισβητούν, είναι ο συναισθηματικός εθισμός, που παρουσιάζεται συνηθέστερα, όταν ερωτευόμαστε.

Και στην περίπτωση εκείνη, εμφανίζονται ανάλογα συμπτώματα με αυτήν, του εθισμού σε ουσίες. Διαρκής επιθυμία να έχεις επαφή με το άτομο που ποθείς, απώλεια ύπνου, εμμονές κι αίσθηση, πως χωρίς αυτό το άτομο, δεν υπάρχεις.

Άλλη μια φορά ο εγκέφαλος έχει κάνει το “θαύμα” του και σε έχει οδηγήσει σε δρόμους, που εκείνος ήθελε. Γιατί κι εσύ βέβαια, του το επέτρεψες.

Στο ενδεχόμενο ενός συναισθηματικού εθισμού, το στάδιο της απεξάρτησης, διαφέρει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, ούτε αντίστοιχα κέντρα, που μπορούν να σε βοηθήσουν. Κάτι πολύ βασικό επίσης, είναι πως ο συναισθηματικός εθισμός, αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς και δεν είναι εφικτό, να εξακριβωθεί απόλυτα.

Κανείς δεν μπορεί να ανιχνεύσει αν αυτό που νιώθει είναι πραγματικά έρωτας ή ενδεχομένως εμμονή, λόγω μιας πιθανής απόρριψης. Ούτε κάποιος ειδικός μπορεί να σου πει με απόλυτη βεβαιότητα, ότι είσαι ερωτευμένος/η.

Τα βιώματά σου ακόμη, καθορίζουν την προσκόλλησή σου με ένα άτομο. Η έλλειψη ενδεχομένως ενός γονέα, μια λάθος κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις λίγος και ανασφαλής. Αυτό σίγουρα, δεν είναι έρωτας. Ακόμη και η ίδια η απόρριψη από το αντικείμενο του πόθου σου, μπορεί να σε τοποθετήσει σε αυτή τη θέση, ιδίως όταν έχεις έντονα εγωιστικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Εθισμός ενίοτε παρατηρείται και σε φιλικές σχέσεις ή σχέσεις γονέων-παιδιών, σε μικρότερο όμως βαθμό. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, πως καμία σχέση εξάρτησης δε γίνεται, να είναι υγιής.

Όπως και να έχει, οποιαδήποτε μορφή εθισμού ειδικά σε ακραία διάσταση αποτελεί πάθηση του εγκεφάλου και καλό είναι, να σε προβληματίσει σοβαρά. Και μόνο το γεγονός πως, είτε χωρίς ένα τσιγάρο, είτε χωρίς έναν άνθρωπο αισθάνεσαι κενός, πρέπει να σε κάνει να θελήσεις να σπάσεις τα δεσμά και να νιώσεις ελεύθερος. Με τη βοήθεια ψυχολόγου – ψυχιάτρου.

Άλλωστε ένας εθισμός, ακόμη και συναισθηματικός, μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία ή και τη ζωή σου.

Leave a Comment