Η μελαγχολία της Κυριακής˸ Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η εβδομάδα περνάει γρήγορα, ακόμη πιο γρήγορα όμως περνάει το Σαββατοκύριακο και οι στιγμές χαλάρωσης. Πάνω που κοιμηθήκαμε λίγο περισσότερο, πάνω που επιδοθήκαμε σε ευχάριστες για εμάς δραστηριότητες, να και πάλι η έναρξη των υποχρεώσεων και της ρουτίνας. Η Δευτέρα άλλωστε που έπεται της Κυριακής, αποτελεί την πιο δυσάρεστη για την πλειοψηφία του κόσμου, μέρα της εβδομάδας.

Από τα σχολικά μας χρόνια, το απόγευμα της Κυριακής αποτελεί μία δυσάρεστη και μελαγχολική ανάμνηση. Τότε εξαιτίας του σχολείου, μετέπειτα λόγω της εργασίας μας. Το φαινόμενο λοιπόν αυτό έχει όνομα και λέγεται “Blue Sunday”.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2003 από το Monster.com, έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων ενηλίκων σε ολόκληρο τον κόσμο, βιώνει αυτό που ονομάζουμε «blue Sunday», δηλαδή ένα καταθλιπτικό απόγευμα της Κυριακής.

Ακόμα και αυτοί που αγαπούν τη δουλειά τους και ανυπομονούν να πάνε στο γραφείο ή όπου αλλού εργάζονται, αμφιταλαντεύονται. «Είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς λίγη θλίψη και τρόμο τις Κυριακές λόγω του στρες που βιώνει κάθε Δευτέρα το πρωί»  γράφει η Laura Vanderkam στο βιβλίο της «Τι κάνουν οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι το Σαββατοκύριακο».

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο το έχουν βιώσει και έχει να κάνει με την συναισθηματική μετάβαση από ένα χαλαρό διήμερο σε μια πιεστική βδομάδα, γεμάτη υποχρεώσεις. Αν και δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό βέβαια, εντούτοις κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ακόμα και σωματικές ενοχλήσεις, όπως ελαφριά αϋπνία, πονοκέφαλο και τις αποδίδουν στο στρες της ημέρας.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταβαλλόμαστε από το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα και να περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά το απόγευμα της Κυριακής μας. Το τι τέρπει φυσικά τον καθένα είναι υποκειμενικό και διαφέρει ανά περίοδο. Μια βόλτα με φίλους, ένα ωραίο γεύμα ή καφές, μουσική, διάβασμα και εννοείται σωματική άσκηση που μας βοηθάει να αποβάλλουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, είναι πολύ βασικές διέξοδοι από τη μελαγχολία μας. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να “βουλιάξουμε” στον αρνητισμό αυτού του συναισθήματος και να μείνουμε άπραγοι!

Leave a Comment