Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στη Βενεζουέλα, καθώς σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Βενεζουέλας, κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν εκτός της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CBS, αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες, προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Stewart Air National Guard Base, στη Νέα Υόρκη.
Όπως μεταδίδει το BBC, αμέσως μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε, επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου, ενώ ο Μαδούρο αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο το συντομότερο δυνατό ή το αργότερο, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανθρώπινες απώλειες και παρουσίασε τη σύλληψη ως σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της «ναρκοτρομοκρατίας» και του οργανωμένου εγκλήματος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει μια «ασφαλή πολιτική μετάβαση».
Η επίθεση και η σύλληψη προκάλεσαν πολύ έντονες αντιδράσεις, διεθνώς. Στις ΗΠΑ, οι απόψεις διίστανται, μιας και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι χαιρετίζουν την επιχείρηση ως νίκη κατά της διαφθοράς, ενώ Δημοκρατικοί και άλλοι επικριτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο, να εμπλακεί η χώρα σε νέο, ευρύτερο πόλεμο και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αντίδραση έχει υπάρξει και από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις διεθνώς που καταδικάζουν την αμερικανική επέμβαση. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εξέφρασαν έντονη απόρριψη της στρατιωτικής δράσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιμπεριαλιστική» και επικίνδυνη για την ειρήνη. Από το Καράκας, η επίσημη κυβέρνηση Μαδούρο κατήγγειλε την επέμβαση ως στρατιωτική επιθετικότητα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας, ότι πλήττονται τόσο στρατιωτικοί στόχοι, όσο και κατοικημένες περιοχές.
Η κρίση αυτή έρχεται σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα, όπου ο Μαδούρο κυβέρνησε για πάνω από μια δεκαετία σε κλίμα έντασης με την αντιπολίτευση, ενώ μέρος της διεθνούς κοινότητας αμφισβήτησε τη νομιμότητα των εκλογών, του 2024. Η τελευταία εκλογική διαδικασία είχε επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας και καταγγελίες για νοθεία, ενώ πριν από μήνες το κοινοβούλιο και διεθνείς οργανισμοί είχαν αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος, χαρακτηρίζοντάς το «μη δημοκρατικό».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Βενεζουέλα είχε ήδη αντιμετωπίσει εκτεταμένη κοινωνική δυσφορία, οικονομική κατάρρευση και διακοπές ρεύματος, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση για καταστολή και περιορισμό, πολιτικών ελευθεριών. Η αναταραχή έχει επίσης διεθνικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση Μαδούρο να ζητά υποστήριξη από σύμμαχες χώρες και να δημιουργεί «διεθνείς ταξιαρχίες» υποστηρικτών, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας.
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο και αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Λατινικής Αμερικής, αναμένονται περαιτέρω αντιδράσεις από διεθνείς φορείς, αποφάσεις σε ΟΗΕ και ΕΕ, και πιθανές επιπτώσεις για την πετρελαϊκή αγορά και τη γεωπολιτική σταθερότητα, στην περιοχή.


Ηλεκτρονική Εφημερίδα
