Πληθυσμός Γης : Έφτασε τα 8 δις

Τα 8 δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του ΟΗΕ πως στις 15 Νοεμβρίου του 2022, ο αριθμός, θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 1800, ο πληθυσμός της Γης ήταν μικρότερος, από 1 δισεκατομμύριο. Στη συνέχεια γνώρισε ανοδική πορεία, όμως από το 1950 αυξάνεται, με ήπιους ρυθμούς. Σε αυτό φυσικά συντελεί και το φαινόμενο της υπογονιμότητας που παρατηρείται -ειδικότερα σε κάποιες περιοχές του κόσμου- αλλά και η οικονομική κρίση, που μαστίζει τον πλανήτη.

Υπολογίζεται επίσης πως το 2030, ο πληθυσμός ίσως να αγγίξει τα 8,5 δις, το 2050 τα 9,7, ενώ μέχρι το 2080, ίσως ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια.

Οι χώρες που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν περισσότερο από το μισό της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού έως το 2050 είναι: Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται, να συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του πληθυσμού που αναμένεται, έως το 2050.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η Ινδία προβλέπεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, το 2023.

Όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται ταυτόχρονα, με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον (COP27), όπου επισημαίνεται πως ο πλανήτης έχει φτάσει σε σχεδόν μη αναστρέψιμο στάδιο και οι ισχυροί του κόσμου απέτυχαν στο να αντιστρέψουν την κατάσταση, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Leave a Comment