Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία: Οι ανάγκες της Φύσης και των Ζώων είναι τεράστιες

Τον περασμένο Νοέμβριο η δολοφονία και κακοποίηση των ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα και είδαμε και την πρώτη φυλάκιση στη χώρα, με αφορμή τη σφαγή μιας γατούλας στην Πάτρα. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σε αυτό;

Δυστυχώς για τη χώρα μας η κακοποίηση των ζώων όλων των ειδών, έχει γίνει μάστιγα.

Oι κακοποιήσεις αυξάνονται αντί να μειωθούν χρόνο με το χρόνο, διαφοροποιείται δε χρόνο με το χρόνο επίσης και ο τρόπος βασανισμού και θανάτωσης αυτών, που γίνεται όλο και πιο σκληρός, βίαιος και βασανιστικός.

Οι λόγοι και οι αιτίες είναι πολλές, ακουμπούν  την πλήρη αδιαφορία του κράτους εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Τα παιδιά δε γαλουχούνται με φιλοζωικά και φιλοπεριβαλλοντικά ένστικτα, πράγμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από σχολεία φιλοζωικής και περιβαλλοντικής αγωγής και καλλιέργειας, αφού η δεδομένη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν γενιές και γενιές με τις απόψεις των παλιών για τα ζώα ,το αναχρονιστικό νομικό πλέγμα επίσης, το οποίο θεωρεί στο Αστικό Δίκαιο το ζώο αντικείμενο και περιουσιακό στοιχείο.

Όμως θα σταθώ και σε  άλλη μια παράμετρο που λέγεται ατιμωρησία .

Οι δράστες και δολοφόνοι των ζώων παράμεναν όλα αυτά τα χρόνια και παραμένουν ακόμη επί της ουσίας ατιμώρητοι, παρά τις φαινομενικά υψηλές ποινές του νόμου 4039/12 ,αφού μετά το δικαστήριο ήταν ελεύθεροι, όπως και από την πρώτη στιγμή της τέλεσης του εγκλήματος, ήταν ελεύθεροι να γυρίσουν  στα σπίτια τους, να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μην έτρεχε τίποτα, χωρίς καμία ουσιαστική επίπτωση στην καθημερινότητα τους .

Τα ακραία περιστατικά βίας που προηγήθηκαν του Νοέμβρη του 2020 εκ των οποίων δύο στα Χανιά και δύο στην Αττική, η οργή του κόσμου που ξεχείλισε , οι επί πολλά έτη προσπάθειες των φιλοζωικών οργανισμών, βρήκαν επιτέλους ευήκοα ώτα και ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων απέκτησαν με τον νόμο 4745/20 κακουργηματικό χαρακτήρα  από πλημμελήματα, που ήταν μέχρι τώρα. Ισχύει πλέον η κάθειρξη, η φυλάκιση δηλαδή ως ποινή και στα αδικήματα κατά των ζώων και η προανακριτική διαδικασία, διαφέρει από αυτή του πλημμελήματος .

Όμως, ακόμη και  9 μήνες μετά την ισχύ του νέου νόμου, οι εφαρμοστές της νομοθεσίας και ιδίως οι Εισαγγελικές Αρχές χρονοτριβούν επικίνδυνα , δε δικάζονται οι υποθέσεις και πάλι άμεσα, με αποτέλεσμα οι εγκληματίες να κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθεροι, μέχρι να γίνει το δικαστήριό τους .

Καμία υπόθεση, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει εκδικαστεί ακόμη για να δούμε στην πράξη πως οι δικαστικές αρχές θα εφαρμόσουν το νέο νόμο. Τα δικονομικά παράθυρα είναι πολλά και εν τοις πράγμασι, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος .

Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η κατακρεούργηση μιας γατούλας στην Πάτρα , όπου προς τιμήν Εισαγγελέα και Ανακριτή -και είθε να τους ακολουθήσουν κι άλλοι δικαστικοί λειτουργοί- ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του ζώου προφυλακίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του τόπου, μέχρι να γίνει το δικαστήριό του και δεν αφέθηκε ελεύθερος ή με περιοριστικούς όρους, πχ να παρουσιάζεται στο τμήμα κλπ, όπως έγινε σε άλλες υποθέσεις  κακουργηματικού χαρακτήρα, που έλαβαν χώρα μετά το νέο νόμο .

Τα δικονομικά παράθυρα, επαναλαμβάνω, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στο δολοφόνο και μετά την ποινή κάθειρξης να αφεθεί ελεύθερος, μέχρι η υπόθεση να συζητηθεί στο Εφετείο, όπου πάλι οι δυνατότητες να πέσει στα μαλακά και να μετατραπεί σε πλημμέλημα  είναι πολλές.

Από την επαφή σας με τον κόσμο και τις πληροφορίες που λαμβάνετε, έχουν μειωθεί τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων ή έχουν αυξηθεί;

Όπως έχω απαντήσει παραπάνω, όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν, όπως επίσης έχουν διαφοροποιηθεί και οι τρόποι θανάτωσης των ζώων. Δυστυχώς είναι ακόμη πιο βίαιοι, όπως για παράδειγμα γδάρσιμο ζωντανών ζώων και πολλά άλλα .

Είχαμε σχετικά πρόσφατα και τη δημιουργία του πρώτου κόμματος για τα Δικαιώματα των Ζώων. Θεωρείτε πως είναι ένα ελπιδοφόρο και θετικό βήμα εξέλιξης στη χώρα;

Το θέμα των κομμάτων για τα δικαιώματα των ζώων που υπάρχουν κυρίως στην Ευρώπη, έχει κατά την άποψή μου δυο αρνητικές πλευρές .

Η μια είναι, ότι τα προβλήματα των ζώων και η πολιτική  των κυβερνήσεων έναντι αυτών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεκομμένα από τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας. Είναι μέρος αυτών και άρρηκτα συνδεδεμένα με τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα.

Το δεύτερο κατά τη γνώμη μου αρνητικό των κομμάτων αυτών, είναι ότι ο ψηφοφόρος που θα τα ψηφίσει , ψηφίζει ταυτόχρονα και την πολιτική και τις θέσεις των κομμάτων αυτών για τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας και όχι μόνο για τα ζώα, όπως λανθασμένα αντιλαμβάνονται κάποιοι .

Μπορεί δηλαδή να ψηφίσω το κόμμα αυτό για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά ταυτόχρονα ψηφίζω και τα δικαιώματα των ανθρώπων στα θέματα αυτά, οι θέσεις των οποίων μπορεί να είναι και εξαιρετικά αρνητικές .

Διότι ο βουλευτής ενός τέτοιου κόμματος, θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή για τα πάντα, το εργασιακό πχ καθεστώς, την εξωτερική πολιτική, την προσφυγική τακτική, τα ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής κλπ κι ενώ εγώ ας πούμε ψήφισα την εν λόγω παράταξη για τα ζώα, θα βρεθώ να έχω ψηφίσει και μια πχ, αντιεκπαιδευτική πολιτική .

Τα θέματα των ζώων απαιτούν ένα δυνατό μαζικό κίνημα ως πίεση προς όλα τα κόμματα της Βουλής, να προτείνουν, να διεκδικήσουν ,να βάλουν στα προγράμματα τους δυναμικά και όχι επιδερμικά τα εξαιρετικά πολλά, σύνθετα και πολύπλοκα ζητήματα, που αφορούν τόσο στην προστασία, όσο και στα δικαιώματα των ζώων, όλων των ζώων και όχι μόνο των κατοικίδιων, ως είθισται .

Είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και στα περιβαλλοντικά ζητήματα και δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά στην κλιματική αλλαγή, που είναι αμείλικτη με τον πλανήτη μας. Είστε ικανοποιημένοι από τη στάση των ιθυνόντων; 

Ο 20ος αιώνας, που χαρακτηρίζεται από την άκρατη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, σηματοδοτεί την έναρξη μίας περιόδου στην ιστορία του πλανήτη µας, όπου ο άνθρωπος επιδρά καταστροφικά στο Περιβάλλον, ενώ συγχρόνως η ίδια η φύση αρχίζει να προειδοποιεί –και μάλιστα πολύ έντονα- για τα αποτελέσματα από αυτές τις σοβαρές σοβαρές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Η κλιματική αλλαγή επέρχεται εξαιρετικά γρήγορα και πολλά είδη φυτών και ζώων αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η εκτεταμένη βιομηχανική γεωργία είναι τώρα  ο μεγαλύτερος μοχλός της αποψίλωσης και της απώλειας βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο και συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό, στον άνθρακα. Αποδυναμώνει τα εδάφη μας, ωθεί την άγρια ζωή, τα έντομα και τα φυτά σε εξαφάνιση και είναι υπεύθυνη για περίπου το 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

Ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Η παραγωγή κρέατος έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της χρήσης γης και νερού.

Όταν εξετάζεται ολόκληρη η “αλυσίδα της αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής” η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για 43% έως 57% των εκπομπών, των αερίων του θερμοκηπίου.

Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος, είναι αμφίδρομη. Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές, ώστε να να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή αλλά και να επιτευχθεί η τροφοδοσία ενός πληθυσμού, που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.

Σε επιστολή της η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία -ΠΦΠΟ στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ το Νοέμβριο του 2020 επισημαίνει τα παραπάνω και ζητά, όπως και εκατοντάδες άλλοι περιβαλλοντικοί φορείς σε όλη την Ευρώπη :

-την έναρξη σχεδιασμού νέας αγροτικής πολιτικής, που να προωθεί δημόσια κονδύλια όχι στην κτηνοτροφία αλλά σε βιώσιμους κλάδους που πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους

– τη στήριξη της βιώσιμης γεωργίας  και δημοσίευση των κριτηρίων στήριξης παραγωγών εν μέσω της πανδημίας Covid 19.

-την ενίσχυση και προώθηση της βιωσιμότητας, με έμφαση στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φυτικών τροφίμων.

-την υποχρεωτική περιβαλλοντική επισήμανση των τροφίμων, παρόμοια με τις υπάρχουσες διατροφικές πληροφορίες, ώστε να ενημερώνονται για βιώσιμες επιλογές οι καταναλωτές.

– την ενημέρωση των καταναλωτών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής των ανθρώπων, με έμφαση στα θετικά οφέλη σε φυτικά τρόφιμα, έναντι των ζωικών.

Την Πέμπτη που μας πέρασε  29/7, η ανθρωπότητα είχε καταναλώσει τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους του πλανήτη για ολόκληρο το τρέχον έτος: η “ημέρα της υπέρβασης” έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2019, έπειτα από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, προειδοποιεί η αμερικανική ΜΚΟ Global Footprint Netw

Περισσότερους από πέντε μήνες πριν από το τέλος του έτους, αυτή την 29η Ιουλίου, έχουμε εξαντλήσει τον προϋπολογισμό βιολογικών πόρων του πλανήτη για το 2021. 

Η αντιστροφή αυτών των επικίνδυνων για την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη συνεπειών, βεβαίως αφορά στην αλλαγή πολιτικής των πολυεθνικών κρατών, αλλά και η ατομική, προσωπική μας ευθύνη στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας. είναι πολύ μεγάλη.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στις δράσεις σας, είτε αφορούν στη φύση, είτε στα ζωάκια;

Απευθύνουμε κάλεσμα και έκκληση στους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν τις δράσεις, τις ομάδες, τα μέτωπα που δραστηριοποιείται η Ομοσπονδία και αφορούν σε όλα τα είδη ζώων ,την προστασία τους αλλά και τα δικαιώματά τους. Να ζουν δηλαδή τη δική τους ζωή, χωρίς καμία απολύτως εκμετάλλευση από εμάς τους ανθρώπους.

Οι ανάγκες σε κόσμο είναι πολύ μεγάλες και μπορούν να μας βρουν εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ομοσπονδίας, στο site  της http://www.pfpo.gr, όπου υπάρχουν και τα τηλέφωνα επικοινωνίας , αλλά και στο FB ως Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία .

Είμαστε ένας εξ ολοκλήρου εθελοντικός φορέας με οράματα και ιδανικά, για έναν κόσμο ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων καλύτερο και διαφορετικό και παλεύουμε για τη Ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.

https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2019/06/%CE%A0%CE%A6%CE%A0%CE%9F-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5.pdf

https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2021/02/%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9B-%CE%A0%CE%A6%CE%A0%CE%9F-.pdf

Για την ΠΦΠΟ

Η Πρόεδρος,

Νατάσα Μπομπολάκη

Leave a Comment