Παγκόσμια Ημέρα Νερού με φόντο την ιδιωτικοποίηση

Θύελλα έχει ξεσπάσει μετά τις συζητήσεις περί ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, εξέδωσε μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έναν οδηγό, με δέκα ερωταπαντήσεις, μεταξύ των οποίων αναφέρονται:

Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση του νερού. Είναι άλλο ένα ψέμα. Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει, υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και δεν είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Το νερό, δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Η νομολογία του ΣτΕ προσδιορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των φορέων, παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Στην ερώτηση για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, απαντά: Χρειάζεται να διασφαλίσουμε διαφάνεια και λογοδοσία, ιδιαίτερα επειδή οι πάροχοι ύδατος, είναι δημόσια μονοπώλια. Πρέπει να εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές και το ότι η τιμολόγηση του νερού γίνεται σύμφωνα με το νόμο, ενώ η ποιότητα του πρέπει να καταμετράται συστηματικά και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το 1992.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το νερό ή “λευκό χρυσό” όπως συχνά αποκαλείται, στοχεύει στην ενημέρωση για την τεράστια σημασία του νερού για την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, αλλά και την ευαισθητοποίηση για την συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση, του πόσιμου νερού. Το νερό, αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης. Αν και η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό θεωρείται πια αυτονόητη για εμάς, 2,2 δις συνανθρώπων μας ζουν χωρίς πρόσβαση σε αυτό και μάλιστα, συχνά πεθαίνουν, λόγω της έλλειψής του. Η παγκόσμια ποσότητα του πόσιμου νερού συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η ποιότητά του σταδιακά, υποβαθμίζεται.

Leave a Comment